Ekonomi

IBAN ile ödeme şikayetleri arttı: Maliye hesapların peşine düştü!

Bankaların artırdığı kredi kartı faizleri ve işletmelere uyguladığı komisyon tutarlarındaki artış nedeniyle birçok işletme ödemeleri İBAN üzerinden yapılmasını istemeye başladı. Bu durumun vergi kaybına neden olması Maliye Bakanlığı’nı harekete geçirdi.

Son dönemde bazı işletmelerin ödemeleri kredi veya banka kartı yerine IBAN üzerinden talep etmesi, Maliye Bakanlığı’nın dikkatini çekti. Bu durumla ilgili şikayetlerin artması üzerine Maliye Bakanlığı harekete geçti.

Vergi müfettişleri, şikayetler üzerine kart ile ödeme almak yerine IBAN’a havale isteyen işletmeleri incelemeye başladı. İşletmelerin IBAN’a havale yoluyla ödeme alması, fiş ve fatura düzenlemeyi zorlaştırarak kayıt dışı kazanç elde etmelerine zemin hazırlıyor.

IBAN ile ödeme cezalandırılabilir

Maliye Bakanlığı, kayıt dışı ile mücadele kapsamında IBAN ile ödeme yapan işletmeleri mercek altına aldı. Alınan önlemler ile KDV, gelir ve kurumlar vergisinde kayıpların önüne geçilmesi hedefleniyor.

Farklı hesaplardan para alanlar ceza alacak

Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı, kazançları ile harcamaları arasında uyumsuzluk olan kişilere yönelik analizlerini de hızlandırdı. Sürekli farklı kişilerden hesabına para alan kişiler, Maliye tarafından takibe alınacak ve ceza ile karşı karşıya kalabilir.