Editörün SeçtikleriGündem

Covid aşısı olanlar dikkat! Az önce açıklama geldi: Beyine pıhtı atma ve kalp hastalığı…

Üsküdar Üniversitesi Tıp Fakültesi Dahili Tıp Bilimleri Bölümü Başkanı ve Rektör Danışmanı Prof. Dr. Tayfun Uzbay, milyarlarca insanın aşılanmasına rağmen herhangi bir sorunun gözlemlenmemesi hakkında önemli değerlendirmelerde bulundu. Konu ile ilgili olarak  Prof. Dr. Tayfun Uzbay, aşıların geniş popülasyonda etkili olduğunu gösteren verilerin önemine vurgu yaptı ve aşıların milyarlarca insan üzerinde uygulanmasına rağmen herhangi bir sorunun ortaya çıkmaması, aşıların güvenilirliğini ve etkinliğini desteklediği bildirildi.

Aşıların Kalp Hastalıkları Üzerindeki Etkisi

BMJ Journals’ta yayımlanan bir araştırmanın sonuçlarına göre, koronavirüs aşılarının kalp hastalıkları riskini azalttığına dikkat çekildiği belirtilerek  Prof. Dr. Tayfun Uzbay, bu bulguların aşıların koruyucu etkisini güçlendirdiğini vurguladı. Tüm bunlarla beraber  Prof. Dr. Uzbay, gençlerin sağlıksız beslenme alışkanlıkları ve hareketsiz yaşam tarzlarının kalp hastalıklarını tetikleyebileceğine dikkat çekerken ancak bu durumun, Covid-19 aşılarıyla ilişkilendirilmemesi gerektiği paylaşıldı.

Herhangi Bir Risk Bulunmuyor

Prof. Dr. Uzbay, BMJ Journals’ta yayımlanan çalışmanın önemine değinerek, aşıların kalp hastalığı ve pıhtı oluşturma riskinin olmadığını paylaştı ve aşılanmış ve aşılanmamış kişiler arasında karşılaştırma yapılmış olmasa da, çalışmanın yüksek örneklem sayısıyla güvenilir bir kanıt sunduğunu aktardı.