Gündem

Eski ehliyet ve kimlikler geçersiz sayılacak!

Milyonlarca vatandaşı ilgilendiren bir uyarı yapıldı. Hala ehliyet ve kimliğini yenilemeyenler için verilen süre doluyor. Eski kimlik ve ehliyetler geçersiz sayılacak.

Henüz ehliyetini ve kimliğini yenilemeyen vatandaşlar için süre verildi. Eski kimlik ve ehliyetlerle ilgili son tarih belli oldu. Yetkililerden yeni tip sürücü belgesi almak isteyenlere mağduriyet yaşamaması için başvurularını yılın son aylarına bırakmamaları belirtildi.

Vatandaşlar, ehliyet yenileme işlemi için Alo 199, e-Devlet veya https://randevu.nvi.gov.tr/ üzerinden randevu alarak ve gerekli evrakları teslim ederek başvurularını tamamlayabilecek.

BAŞVURU NASIL YAPILACAK?

Nüfus cüzdanlarını yeni çipli kimlik kartlarıyla değiştirmek isteyenler, yurt içinde Alo 199, e-Devlet veya “https://randevu.nvi.gov.tr/” üzerinden herhangi bir nüfus müdürlüğü için randevu alarak başvuruda bulunabiliyor. Yurt dışında ise başvuru işlemi dış temsilciliklerden gerçekleştiriliyor.

Yeni çipli kimlik kartı almak isteyen vatandaşların, belirlenen değerli kağıt bedelini (2024 yılı için 130 lira), vergi dairesi müdürlüklerinden, anlaşmalı bankalardan veya “https://dijital.gib.gov.tr/” üzerinden ödemesi gerekiyor.

Başvuruda kişinin, yanında son 6 ay içerisinde çekilmiş bir biyometrik fotoğraf ve kimliği ispatlayıcı bir belgeyi (nüfus cüzdanı, kimlik kartı, uluslararası aile cüzdanı, sürücü belgesi, pasaport, geçici kimlik belgesi veya kurumların kendi mevzuatlarında kimlik yerine geçen belge) bulundurması ve Merkezi Nüfus İdaresi Sistemi’nde (MERNİS) kayıtlı açık adresinin olması gerekiyor. Yeni kartlarının yurt içinde herhangi bir adrese teslim edilmesini talep edebilenbaşvuru sahipleri, kimlik kartlarını teslim alıncaya kadar geçici kimlik belgesini kullanabiliyor.

KİMLİK DEĞİŞTİRME SÜRESİ NE ZAMAN DOLACAK?

Yeni çipli kimlik kartlarına geçiş ve mevcut nüfus cüzdanlarının değiştirilmesi süreci ile ilgili son tarihler, Türkiye’de İçişleri Bakanlığı ve Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından belirlenir ve zaman zaman güncelleniyor. Bu tür değişiklikler, vatandaşların yeni sistemlere uyum sağlaması için yeterli zaman tanımak ve geçiş sürecini kolaylaştırmak amacıyla yapılıyor.

Bu aşamada kimlik ve ehliyet yenileme son tarih nedir sorusu vatandaşlar için güncelliğini koruyor. Eski kimlik geçerlilik süresi ya da diğer bir ifadeyle kimlik ve ehliyet yenileme son tarihi 31 Aralık 2024 olarak vatandaşlara belirtilmişti.