Editörün SeçtikleriEkonomi

Herkes heyecanla bekliyordu! Yeni zam oranları sonunda belli oldu

Emeklilerin maaş zamları konusu gündemdeki yerini korurken ekonomist Selçuk Geçer, Ocak ayında yapılan zammın ardından yeni zam oranlarını kamuoyuna duyurdu ve önemli değerlendirmelerde de yaptı. Bu noktada  Selçuk Geçer’in açıklamasına göre, emeklilere yapılacak zam oranı %37,57 olarak belirlendiğini hatırlattı ve bu zam oranı, emekli aylıklarının enflasyon verilerine göre yeniden belirlenmesini sağlayacağını ifade etti.

MEMUR ZAM ORANI

Konu ile ilgili olarak Geçer açıklamalarında memur ve memur emeklilerine yapılacak zam oranı ise %49,25 olarak belirlendiğini belirtti ve bu artışlar, enflasyon verilerine dayanarak hesaplandığını ifade etti. Ayrıca  Selçuk Geçer, memur emeklileri ile diğer emekliler arasındaki enflasyon farkına dikkat çekerken bu farkın kapatılması gerektiğini vurgulayarak tüm emeklilerin aynı oranda zam alması gerektiğini bildirdi.

19 BİN LİRAYA KADAR ÇIKTI

Geçer’in verdiği bilgilere göre, Ocak ayındaki zamın ardından emeklilere Temmuz ayında yeni bir zam daha yapılacağını ifade ederek bu zam ile ilgili beklentiler ve talepler yüksek olduğunu en düşük emekli maaşının 10 bin TL’de kalmasının  eleştirildiği ifade edildi.  Açlık sınırının 19 bin TL’ye ulaşması, maaşların asgari ücret düzeyine getirilmesi talepleri artıyor.

İŞÇİ EMEKLİLERİNE DE AYNI ORANDA ZAM

Merkez Bankası’nın enflasyon tahminine göre, gelecek 6 aylık dönemde %25 zam bekleniyor. Uzmanlar, %5 refah payıyla birlikte bu oranın %30’a çıkacağını öngörüyor. Geçer, canlı yayında emeklilere müjdeli haberi verirken, memur emeklileri ile diğer emekliler arasındaki maaş farkını gündeme taşıdı ve bu farkın neden kapatılmadığını işçi emeklilerine de aynı oranda zam yapılması gerektiğini vurguladı.