Editörün SeçtikleriEkonomi

Son dakika dolar 40 lirayı geçiyor! Resmi açıklamalar yapıldı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) mayıs ayı piyasa katılımcıları anketine göre önemli sonuçlar açıklandı. Bu sonuçlar kapsamında 12 ay sonrası döviz kuru beklentisi 41.80 TL olduğu ifade edilerek bu tahmin, Türk Lirası’nın döviz kurları karşısındaki değerinin nasıl şekillenebileceğine dair önemli bir öngörü de ortaya çıktığı ifade edildi.

35,5 LİRAYA REVİZE EDİLDİ

Dünya çapındaki önde gelen bankalardan gelen tahminlere göre, yıl sonu dolar kuruna ilişkin beklentiler çeşitlilik gösterdiği belirtilerek bu bankaların analizleri, Türkiye’nin ekonomik durumu ve doların TL karşısındaki değerinin nasıl etkilenebileceği konusunda merak konusu olduğu ifade edilerek ABD merkezli yatırım bankası JPMorgan, Türkiye’deki politika faizinin ve enflasyon oranının artan güvenini vurguladı. Ayrıca banka tarafından yapılan açıklamada  dolar/TL paritesi için yıl sonu beklentisini 35.5 liraya revize edildiği belirtilerek Türk devlet iç borçlanma senetleri (DİBS) için yatırım tavsiyesini de “ağırlığı artır” seviyesine yükseltildiği de aktarıldı.

38 LİRA BEKLENTİSİ VAR

Geçtiğimiz hafta Bank of America (BofA), Türkiye’nin ekonomik görünümüne ilişkin raporunda dolar/TL ve enflasyon tahminlerine yer verdiği belirtilerek BofA, Türk Lirası’ndaki yoğun pozisyonlanma ve enflasyondaki inatçılığın endişe kaynağı olduğunu belirterek, dolar/TL’nin yıl sonunda 38 seviyesinde olmasını beklediği ifade edildi.

37-40 TL ARASINDA OLABİLİR

İngiltere merkezli HSBC ise dolar/TL tahminini 37-40 lirası aralığında tutuyor. Bu tahmin, HSBC’nin Türkiye’deki ekonomik ve finansal gelişmelere ilişkin belirsizliklerin farkında olduğunu gösteriyor.