Editörün SeçtikleriEkonomi

Asgari ücrete ara zam Temmuz’da değil! Kulis bilgisi sızdırıldı: Ara zam tarihi belli oldu

SGK Baş Uzmanı İsa Karakaş, yaklaşan temmuz ayıyla birlikte memur ve emekliye yapılacak zamlarla ilgili önemli değerlendirmelerde bulundu ve açıklamalarında zam oranlarının enflasyon verilerine göre şekilleneceğini belirtti. Ayrıca Karakaş söz konusu açıklamalarında yüzde 22 ile yüzde 25 arasında bir artış öngörüldüğünü ifade ederek özellikle refah payının zamma eklenip eklenmeyeceğinin belirsizliğini koruduğunu vurguladı.

REFAH PAYI OLACAK MI?

İsa Karakaş, TGRT Haber’de katıldığı programda “Memura refah payı verilecek mi?” sorusuna yanıt verdi. Karakaş, şu anki verilere göre, seyyanen zam ve refah payı olmadan memur maaşlarına yapılacak artışın yüzde 17,57 seviyesinde olacağını belirterek Merkez Bankası’nın haziran ayı verilerini ve TÜİK’in mayıs ayında açıkladığı enflasyon oranını göz önünde bulundurarak, temmuz ayında en az yüzde 20,4 oranında bir zam beklediklerini paylaştı.

ASGARİ ÜCRETE ARA ZAM

Konu ile ilgili olarak Çalışma Bakanı Vedat Işıkhan’ın asgari ücrete temmuz ayında zam yapılmayacağını açıklamasına rağmen, SGK Baş Uzmanı Karakaş farklı bir tarihte bir düzenleme beklediklerini dile getirerek şu ifadeleri kullandı:

“Asgari ücretin, açlık sınırının altında kalmaması gerektiği için bir güncelleme yapılacağına inanıyoruz. Bu düzenlemenin temmuz ayında olmayacağı kesinleşti, ancak eylül ayında bir düzenleme bekliyoruz”

OLASI ARTIŞLAR

İsa Karakaş, üç farklı zam hesabı yaparak memur maaşlarındaki olası artışları açıkladı. İlk hesaplamada, refah payı ve seyyanen zam olmadan yüzde 17,57 oranında bir artış öngörüldüğü bildirilerek ikinci hesaplamada, Merkez Bankası ve TÜİK verileri dikkate alınarak, temmuz ayında yüzde 20,4 oranında bir artış beklendiği de vurgulandı. Üçüncü hesaplamada ise, refah payı eklenip eklenmeyeceğine göre değişen oranlar üzerinde duruluyor