Kiracı olma şartları değişti: Herkes bu şartlara uymak zorunda
2021 yılından bu yana uygulanan kira artış sınırının sona ermesiyle birlikte, 1 Temmuz itibarıyla kira artış oranı yüzde 65 olarak belirlendiği belirtilerek bu değişiklik, büyük şehirlerde kiralık ev bulmayı daha da zorlaştırdı ve kira bedelleri hızla yükseldiği ifade edildi. Tüm bunlarla beraber İzmir Emlak Kulübü Derneği Başkanı Rıdvan Akgün, ev sahiplerinin artık kiracı seçerken daha fazla kriter aradığını belirterek ev sahiplerinin kiracılardan GBT (Genel Bilgi Toplama) raporu, KKB (Kredi Kartı Bilgisi) ve findeks raporu istediklerini ifade etti. Ayrıca, ev sahipleri mutlaka kefil, düzenli gelir ve tahliye taahhütnamesi talep ediyor.
YÜZDE 65 OLARAK BELİRLENDİ
Konu ile ilgili olarak 1 Temmuz itibarıyla yüzde 25’lik kira artış sınırının sona ermesiyle, kira bedellerinde yüzde 65’lik bir artış yaşandığı hatırlanıyor ve bu durum, kiracılar ve ev sahipleri arasında anlaşmazlıklara yol açtığı bildirildi. Ayrıca Akgün, iki yıl boyunca kira artış sınırının uygulanmasının ardından, ev sahiplerinin daha yüksek kira taleplerinde bulunduğunu belirtti.
YÜKSEK RAKAMLAR İSTENİYOR
Kira bedellerindeki artışla birlikte tahliyelerin gündeme gelebileceğini vurgulayan Akgün, arabulucular ve hukukçuların sürece dahil olabileceğini ifade ederek kiracıların kira bedellerini bir anda yükseltmek istemediğini, ancak ev sahiplerinin iki yıl boyunca beklemenin ardından daha yüksek rakamlar talep ettiğini de sözlerine ekledi.
ALLAH YARDIM ETSİN
Ev sahiplerinin kiracı seçiminde daha seçici davranması, kiracıların işini zorlaştırdığını ifade eden Akgün, geçmişte evlerini kiraya vermek için uğraşan ev sahiplerinin, artık kiracılardan çeşitli belgeler ve kefil talep ettiğini ve kiracıların, düzenli gelir ve tahliye taahhütnamesi gibi şartları sağlamaları gerektiğini vurguladı ve şöyle devam etti:
“Kiracılara Allah yardım etsin. Yasa onlardan yana gibi görünse de hepsine ev nasip etsin,”