Editörün SeçtikleriEkonomi

Emeklilik sistemi baştan sona değişiyor! 3 kritik tarih az önce açıklandı

Son günlerde emeklilik sistemiyle ilgili yapılan tartışmalar, vatandaşların kafasında birçok soru işareti bıraktığı belirtilerek emeklilik maaşlarına yapılan zamların yanı sıra, emeklilik yaşının ve prim gün sayısının yeniden düzenlenmesi gibi iddiaların gündeme geldiği, SGK Uzmanı Emin Yılmaz, bu konularla ilgili önemli detayları paylaşarak 3 kritik tarihi paylaştı.

Son günlerde emeklilik yaşının kadınlar için 58’den 60’a, erkekler için ise 60’tan 65’e çıkarılacağına dair haberler gündeme gelirken emeklilik yaşının artırılmasının yanı sıra, prim gün sayısının da yeniden düzenleneceği öne sürüldüğü ve SGK Uzmanı Emin Yılmaz, bu konuda kesin bir değişiklik beklemediğini paylaştı. Mevcut emeklilik mevzuatına göre, emeklilik kriterlerinin 3 ana tarihe göre belirlendiğini ifade etti.

3 KRİTİK TARİH AÇIKLANDI

Tüm bunlarla beraber Emin Yılmaz’ın açıklamalarında emeklilik kriterleri üç farklı tarihi paylaştı. Bunlar ise şöyle:

8 Eylül 1999 Öncesi: Bu tarihten önce sigortalı olanlar için, EYT yasasıyla yaş haddi kaldırılmıştı. Bu düzenleme ile yaklaşık 2 buçuk milyon kişi emekli oldu.

1999 ile 2008 Arası: Bu dönemdeki emeklilik kriterleri, kadınlarda 58 yaş ve erkeklerde 60 yaş olarak belirlenmişti. Ayrıca, prim gün sayısı 7.000 gün olarak uygulanıyor.

2008 Sonrası: Bu dönemde emeklilik kriterleri daha karmaşık hale geldi. 2035 yılına kadar 7.200 günü tamamlayan kadınların emeklilik yaşı 60, erkeklerin emeklilik yaşı ise 58 olarak kalacak. Ancak, 2045 yılına kadar 7.200 günü tamamlayanlar için emeklilik yaşı 65 olarak değişecek. Avrupa’daki uygulamalar da benzer bir düzenlemeyi destekliyor.

TAMAMLAYICI EMEKLİLİK SİSTEMİ

Gelecek dönemde emeklilik sisteminde bazı köklü değişiklikler yapılacağına dair bazı gelişmeler olurken Emin Yılmaz, tamamlayıcı emeklilik sisteminin hayatımıza gireceğini belirterek bu sistem, emeklilik maaşlarına ek bir katkı sağlayarak, emeklilerin yaşam standartlarını artırmayı amaçladığı ifade edildi.

ERDOĞAN DUYURMUŞTU

Cumhurbaşkanı Erdoğan, emeklilik sistemiyle ilgili çıkan iddiaları değerlendirdi ve yeni yasama döneminde bu konunun gündeme alınacağını ifade etmişti. Erdoğan, ekonomik dengeleri bozmadan adımlar atacaklarını ve bu konuda net bir açıklamanın yapılacağını aktarmıştı.