Editörün SeçtikleriEkonomi

16 milyondan fazla emekliye kötü haber! 2008 detayı herkesi şoke etti

Emekliler Temmuz ayında yüzde 24,73 oranında bir zamla karşı karşıya kalırken bu artışın ardından bile en düşük emekli maaşının 10 bin TL’nin altında kalma korkusu yaşandığı hatırlanıyor. Bu doğrultuda son yapılan düzenlemeyle bu miktar 12 bin 500 TL’ye yükseltilmiş olsa da, emeklileri üzecek bir haber geldi. Bu haber SGK Uzmanı Ali Tezel’den gelirken Tezel, 2008 yılına atıfta bulunarak, emeklilerin maaşlarını etkileyebilecek önemli bir gelişmeyi paylaştı.

AYLIK BAĞLAMA ORANI

Aylık bağlama oranı, emekli aylığının hesaplanmasında kullanılan bir orandır ve bu oran emeklilerin alacağı maaşın ne kadarının kazanç olarak hesaplanacağını belirlediği belirtilerek 1999 yılı öncesi sistemde, 25 yıl sigortalılık süresi için bu oran yüzde 76 olarak belirlenmişken, 3600 gün sigortalılık süresi için ise bu oran yüzde 70 olarak uygulandığı biliniyor. Bununla beraber 2008 yılında yapılan düzenlemeyle bu oran önemli ölçüde düşürüldü ve yüzde 28’e kadar gerilediği ve bu düşüş, maaş miktarlarının da azalmasına neden olduğu sorunun çözümü için intibak yasası gibi düzenlemelerle farklılıkların ortadan kaldırılması hedeflendiği aktarıldı.

ALİ TEZEL’İN AÇIKLAMALARI

SGK Uzmanı Ali Tezel, emeklileri endişelendiren bir açıklamada bulundu. Tezel, 2008 yılında uygulamaya konan aylık bağlama oranının daha da düşürüleceğini ifade ederek mevcut sistemde aylık bağlama oranının yüzde 28 olduğunu belirtti ve bu oranının ilerleyen dönemlerde yüzde 15’e çekilebileceğini öngörüyor. Tezel, bu değişikliklerin sosyal devlet anlayışını zayıflatacağını ve toplumun “sadaka devleti” haline geleceğini ifade etti.

ENDİŞELERE YOL AÇTI

AK Parti ekonomi yönetiminin orta vadeli programında yeni bir emeklilik sistemi için hazırlıklar yapıldığı belirtilerek bu kapsamda, emeklilik yaşının artırılması ve aylık bağlama oranlarının değiştirilmesi planlandığı paylaştıldı. Bu konuya ilişkin Ali Tezel’in açıklamaları, bu değişikliklerin ne yönde ilerleyebileceği konusunda ciddi endişelere yol açıyor.

Konu hakkında yeni bir gelişme olduğunda okuyucularımızı anlık olarak haberdar edeceğiz.