Editörün SeçtikleriEkonomi

O parayı ödemeyenler yandı! Sadece 8 gününüz kaldı: Çok büyük cezası var

Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) için ikinci taksit ödemesi yaklaşırken, araç sahipleri için son 8 gün kaldığı belirtilerek 2024 yılı MTV tutarları, yüzde 58.46 oranında bir yeniden değerleme ile belirlendiği ve bu kapsamda, en düşük MTV tutarı 347 TL, en yüksek ise 133,572 TL olarak belirlendiği hatırlanıyor.

SON TARİH UYARISI YAPILDI

Tüm bunlarla beraber 2024 yılı için MTV ödemeleri Ocak ve Temmuz aylarında iki eşit taksitte yapıldığı ve ilk taksit ödemeleri 31 Ocak’ta tamamlanmıştı ve şimdi ikinci taksitlerin ödenmesi için son tarih 31 Temmuz Çarşamba olarak belirlenmiş durumda olduğu ifade edildi.  Bu tarihten sonra yapılacak ödemelerde araç sahiplerine aylık yüzde 4.5 gecikme faizi uygulanacaktır.

Motorlu Taşıtlar Vergisi ödemeleri için birkaç yöntem mevcuttur. İnteraktif Vergi Dairesi’nin web sitesinden (ivd.gib.gov.tr) araç plakası ve TC kimlik numarasıyla ödeme yapılabileceği belirtilerek e-Devlet kapısı üzerinden de MTV ödemeleri gerçekleştirilebileceği ve özel bankalar üzerinden nakit, çek veya havale ile ödeme yapılması mümkün olmadığı ifade edildi. Bununla beraber ödemeler sadece kredi kartı ile yapılabildiği aktarıldı.

ÖDEME DETAYLARI

MTV ödemeleri, vergi daireleri vezneleri dışında, bazı bankalar ve PTT şubeleri aracılığıyla da yapılabilir. Ziraat Bankası, Halk Bankası ve Vakıflar Bankası gibi devlet bankaları bu hizmeti sunarken, bazı özel bankalar da çeşitli kampanyalar ile ödeme kolaylıkları sağlıyor. Örneğin, Türk Ekonomi Bankası (TEB), kredi kartı ile yapılan MTV ödemelerine 4 taksit imkanı sunuyor. İş Bankası ise Maximiles Kart sahiplerine 300 TL ve üzeri MTV ödemelerinde 3 aya kadar taksit seçeneği sunuyor ve araç bakım hizmetlerinde indirim sağlıyor.

YASAL İŞLEMLER OLABİLECEK

Motorlu Taşıtlar Vergisi borcunu zamanında ödemeyen araç sahipleri için cezai yaptırımlar söz konusu olabileceği ifade edilerek bu cezalar arasında aylık yüzde 4.5 gecikme faizi uygulanması, vergi ihbarı ve e-haciz gibi yasal işlemler de olabileceği vurgulandı.