Gündem

İl diken üstünde: 7.0’nin üstünde deprem bekleniyor!

Korkutan bir deprem açıklaması geldi. Bingöl’de meydana gelen 4.2 büyüklüğündeki depremin ardından dikkat çeken önemli bir açıklama yapıldı. Deprem uzmanı Prof. Dr. Naci Görür, 7.0’nin üzerinde deprem olabileceğine dikkat çekti.

AFAD tarafından alınan bilgilere göre, Bingöl’in Karlıova ilçesinde 4.2 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Deprem paniğe neden olurken, depremle ilgili bir açıklama yapıldı. Prof. Naci Görür, Erzincan-Karlıova arasına dikkat çekerek “Karlıova’da 7.0’nin üzerinde deprem bekleniyor” dedi.

‘KARLIOVA’DA OLMASI CANIMIZI SIKIYOR’

Depremleri esrarengiz olarak algılamamak gerektiğini belirten Görür, “Bu depremlerin oluş mekanizması çok belirli, basit. Bir fay içerisinde belirli miktarda enerji birikirse blokların hareketini engelleyen varsa orayı kırıyor deprem üretiyor. Her deprem önemli ama halk nezdinde 5 ve 5’in üstü olmadıkça pek ilgi çekmiyor. Bir yıkıntı falan da olmaz. Hasar görülebilir. 4.1, 4.2 gibi bir depremin Karlıova’da olması neden canımızı sıkıyor” diye konuştu.

‘7.0’NİN ÜZERİNDE DEPREM BEKENİYOR’

Deprem anı ve sonrası için davranışlar konusunda halkın bilinçlendirilmesi gerektiğini ifade eden Görür, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Karlıova 2 fayın kesişim noktası. Bu fayın kırılmayan bir kesimi var. Erzincan ile Karlıova arası. 1794’den beri kırılmadı. 1739 Erzincan depremi var. Bu depreme rağmen müthiş bir enerji 250 seneden fazla olmasına rağmen deprem görülmedi. Erzincan-Karlıova arasında 7’nin üzerinde deprem bekleniyor. Bu 4.0’lük depremlerin bardağı taşıran son damla olabileceği endişesi var. Karlıova’daki bardağı taşıtan son damla. Bu bölgede periyot verme çok zor. Birincisi 250 senedir deprem yok. Fayın ürettiği deprem zamanı dolmuş. Yaşlı bir adam var diyelim hasta. “Bu adam fazla yaşamaz.” Ama Allah bilir. Hastalık durumuna bakarsak “fazla ömrü kalmamış” diyorsun verilere göre. Ülkemizin toprakları deprem bölgesinde. Ülkemizi deprem dirençli yapmamız lazım. Halkımızın buna eğilmesi lazım.”