Magazin

Genco Erkal’dan acı haber: Hayatını kaybetti!

Usta tiyatrocu Genco Erkal’dan acı haber geldi. Kan kanseriyle mücadele eden Erkal, hayatını kaybetti. Usta oyuncunun sosyal medya hesabından yaptığı son paylaşım dikkat çekti.

Usta tiyatrocu ve sinema oyuncusu Genco Erkal, 86 yaşında hayata veda etti. Erkal, bir süredir kan kanseriyle mücadele ediyordu. Usta oyuncu sosyal medya hesabından ölmeden önce veda paylaşımı yaptı.

VEDA PAYLAŞIMI

Genco Erkal’ın kurucusu olduğu Dostlar Tiyatrosu resmi hesabından sabaha karşı paylaşılan şiir de sevenlerini üzdü. Paylaşımda şu şiir yer alıyordu:

“Hoşça kalın
dostlarım benim
hoşça kalın!
Sizi canımda
canımın içinde,
kavgamı kafamda götürüyorum.
Hoşça kalın
dostlarım benim
hoşça kalın…
Resimlerdeki kuşlar gibi
dizilip üstüne kumsalın,
mendil sallamayın bana.
İstemez… Tek hecesiz elveda.”

GENCO ERKAL KİMDİR?

Genco Erkal 28 Mart 1938’de İstanbul’da dünyaya geldi. 1959 yılından itibaren Türkiye’nin önemli özel tiyatro topluluklarında oyuncu ve yönetmen olarak çalışan Genco Erkal, 1969’da, bugün de sanat yönetmeni olduğu ve Türkiye’de politik tiyatronun gelişiminde öncü rol üstlenen Dostlar Tiyatrosu’nu kurdu.

1965’te Rus yazar Nikolay Gogol’un Bir Delinin Hatıra Defteri adlı öyküsünü tiyatroya uyarlayıp Türkiye’de Batılı anlamda metne dayalı sahnelenen ilk tek kişilik oyun olarak sahneledi. Yıllar boyunca üç farklı yorumla sahnelediği bu eser, onunla özdeşleşti. Erkal, tek kişilik oyunların ustası olarak tanındı.

Genco Erkal, Aziz Nesin’den Haldun Taner’e, Nâzım Hikmet’ten Behiç Ak’a ve Yaşar Kemal’e birçok sanatçının eserlerini tiyatroya uyarladı. Senfonik konserlerde birçok yapıtı anlatıcı olarak seslendirdi.

Sinemada 1982’de At ve 1983’te Faize Hücum filmleri ile ‘En İyi Erkek Oyuncu’ dalında Antalya Film Festivali’nde iki kez Altın Portakal’ aldı.