Editörün SeçtikleriEkonomi

Hesaplarınızı hemen kontrol edin! Hesaplara 9.077 TL yatırıldı

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, evde bakım maaşı ödemeleriyle ilgili önemli bir güncellemeyi duyururken her ay düzenli olarak sağlanan bu sosyal yardım, bakıma muhtaç bireylerin ailelerine maddi destek sağlayarak yaşam standartlarını iyileştirmeyi amaçladığı ifade edildi. Bu doğrultuda Ağustos ayı için evde bakım maaşları, 15-31 tarihleri arasında hesaplara yatırılacağı aktarılarak bu ayki ödemeler, toplamda 9.077 TL olarak belirlenmiş durumda olduğu da paylaşıldı.

9.077 TL’YE ÇIKARILDI

Temmuz 2024’te yapılan zamlarla birlikte evde bakım maaşı miktarında önemli bir artış yaşandığı ve önceki maaş miktarı 7.608 TL iken, yapılan düzenleme ile 9.077 TL’ye yükseltildiği  evde bakım maaşı, engelli veya yaşlı bireylerin bakımını üstlenen aile bireylerine verilen bir sosyal yardım olduğu bildirildi. Ayrıca bu yardım, belirli kriterleri karşılayan kişilere sağlanır ve amacına uygun şekilde kullanılması gerektiği ve evde bakım maaşı, günlük yaşam aktivitelerinde yardıma ihtiyaç duyan bireylerin ve bakımlarını üstlenen kişilerin maddi yükünü hafifletmeyi amaçladığı paylaşıldı.

KONTROL EDİLEBİLİR

Temmuz ayında memur maaş katsayısındaki düzenleme ile evde bakım maaşı 9.077 TL’ye yükseltildiği vurgulanarak yaşlı aylığı da güncellenmiş olup, yüzde 70 ve üzeri engelli raporu bulunan vatandaşların aylığı 4.196 TL’den 5.007 TL’ye çıkarıldığı ve evde bakım maaşı alan kişiler, ödemelerinin yatıp yatmadığını e-Devlet veya SMS yoluyla kontrol edebilecekleri ifade edildi. Bununla beraber e-Devlet üzerinden sorgulama yapmak için TC kimlik numarası ile giriş yapmak yeterli olduğu aktarılarak ödemelerin düzenli yapılabilmesi için başvurular, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlükleri veya Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları aracılığıyla yapılacağı paylaşıldı.

GEREKEN KRİTERLER

Evde bakım maaşı almak için, engelli bireyin günlük yaşam aktivitelerini tek başına gerçekleştiremiyor olması ve hane gelirinin belirli bir sınırın altında olması gerekmektedir. Ayrıca, bakımın düzenli olarak yapılması ve gerektiğinde belgelenebilir olması önemlidir.