AB karar alıyor, akaryakıt fiyatları şahlanıyor: Benzine yine zam mı geliyor? 7 Nisan

Geride bıraktığımız yılın son aylarında yükseliş trendine giren dolar kuru, beraberinde diğer ekonomi piyasalarını da yükselterek, gündelik hayatta hizmet sunan her sektörün hizmet ürünlerine yüksek oranlı zamlar yapmasına sebep olmuştu. Yapılan zamlardan en çok etkilenen sektörlerden biri ise akaryakıt sektörü olarak karşımıza çıkmıştı.

Ocak ayına girilmesi ile birlikte arka arkaya zam alan akaryakıt ürünleri, geçtiğimiz ay başlayan Rusya- Ukrayna savaşının emtia fiyatlarını yükseltmesi ile birlikte iyiden iyiye vatandaşların bütçelerini zorlamaya başladı. Savaş durumunun hala devam etmesi ve AB ülkelerinin savaş yanlısı olan Rusya’ya karşı yaptırımlar uygulaması ile değerlenen brent petrol, benzin ve motorin fiyatlarının sürekli olarak araştırılmasına sebep oldu. Son olarak AB’den gelen kömür yaptırımının da brent petrolü yükselttiği gözlendi ve bu yükselişin pompa fiyatlarına nasıl yansıyacağı merak konusu oldu.

AB’den Rusya’ya Kömür Yaptırımı!

Bir ayı aşkın süre önce Ukrayna sınırlarını resmen ihlal eden Rusya, bu tavrını hala sürdürmesinden ötürü AB ülkelerinin ve diğer ülkelerin yaptırım kararları almalarına yol açtı. İlk olarak swift sisteminden çıkarılan, daha sonrasın da diğer ülkelere sattığı malları geri çevrilen Rusya, bu kez de AB’nin kömür yaptırımı ile karşı karşıya kaldı.

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen dün, Rusya’ya 4 milyon euro değerinde kömür ithalatı yasağı getirileceğini duyurdu.

Petrole Yaptırım Yok!

AB ülkelerinin ve diğer ülkelerin Rusya’ya birçok yaptırım uygulamış olmalarına rağmen hala petrol alımlarına dair bir yaptırım uygulamamış olmaları, brent petrolün yükselişini hızlandırıyor. Petrol fiyatının artması ise ülkeler içerisinde satışa sunulan akaryakıt ürünlerinin sürekli olarak zamlanmasına sebep oluyor.

Akaryakıta Zam Gelecek Mi?

AB’nin kömür yaptırımı kararından sonra yükselişe geçen brent petrol, haberin yazıldığı saat itibari ile dolardan işlem görüyor. Petrolün bu yükselişinin pompaya zam olarak yansıyıp yansımayacağı ise henüz belli olmadı.

Exit mobile version