ABD Başkanı Joe Biden, Rusya’ya yeni yaptırımı açıkladı: Ayrıcalıklı ulus statüsü iptal edilecek

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 24 Şubat sabahı Rus ordularına emri verdi ve Rus askeri birlikleri Ukrayna’yı işgal harekatına başladı. Her ne kadar Rus yetkililer bu harekatı “işgal” olarak adlandırmıyor olsa da Rusya müttefikleri haricindeki ülkeler bunu bir işgal harekatı olarak değerlendiriyor. Rusya’nın başlattığı bu askeri operasyona karşı bu nedenle de ABD ve AB ülkeleri başta olmak üzere, birçok ülkeden yaptırım kararı gelmeye de devam ediyor. Rusya’ya karşı yaptırımlar konusunda elini güçlendiren ABD, bu kez de Rusya ile ticaret ilişkilerinde Rusya’nın “ayrıcalıklı ulus” statüsünü sonlandırmak için harekete geçti.

Joe Biden, Beyaz Saray’dan Açıklama Yaptı

ABD Başkanı Joe Biden, Beyaz Saray’dan konuya ilişkin açıklamalarda bulundu ve Rusya’ya karşı alınan yeni yaptırımları duyurdu. Joe Biden söz konusu açıklamasında, ABD’nin, G7 ve AB’yi ABD’de kalıcı normal ticari ilişkiler olarak da bilinen “ayrıcalıklı ulus” statüsünün Rusya adına sonlandırılmasına çağıracağını dile getirdi. Biden açıklamasında, Putin’i “Ukrayna’ya karşı saldırganlığından daha fazla sorumlu tutacağını” ifade etti.

Beyaz Saray’dan konuya ilişkin açıklamada bulunan Biden “Ülkelerimizin her biri, Rusya’nın en çok kayrılan, ayrıcalıklı ulus statüsünü reddetmek için adımlar atacak. Ayrıcalıklı ulus statüsü tanımı, iki ülkenin birbirleriyle düşük tarifeler, mümkün olan en yüksek ithalatlar gibi mümkün olan en iyi şartlar altında ticaret yapmayı kabul etmesi anlamına geliyor” sözlerini dile getirdi.

“Bu Hamle Başka Bir Ezici Darbe Olacak”

Açıklamalarının devamında ise Joe Biden “ABD’de buna kalıcı normal ticari ilişkiler (PNTR) diyoruz. Rusya için PNTR’yi iptal etmek, Rusya’nın ABD ile iş yapmasını ve bunu diğer ülkelerle uyum içinde yapmasını zorlaştıracak. Bu hamle, küresel ekonominin yarısını oluşturan, zaten yaptırımlarımızdan çok acı çeken Rus ekonomisine başka bir ezici darbe olacak” ifadelerini kullandı.

Exit mobile version