Gündem

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’den son dakika açıklaması: Ukrayna bu savaşı kazanabilir

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik başlattığı işgal harekatı sonrasında dünya ülkeleri teyakkuza geçti. Bazı ülkeler bu savaşta Rusya’nın yanında yer aldığını gösterirken, başta ABD ve AB ülkeleri olmak üzere diğer birçok ülke, Rusya’nın karşısında durdu. Bununla birlikte Rusya’nın uluslararası anlaşmaları görmezden geldiği gerekçesiyle birçok ülke Rusya’ya karşı ekonomik ve siyasi yaptırım kararı aldı. Rusya’ya yönelik yaptırım açıklamaları gelmeye devam ederken, savaşa ilişkin bir kritik açıklama da ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’den geldi. Blinken, BBC’ye yaptığı açıklamasında savaşın ne kadar süreceği konusunda emin olmadığını ancak Ukrayna’nın kaybetmesinin kaçınılmaz olmadığını düşündüğünü ifade etti. Blinken’e göre Ukrayna bu savaşı kazanabilir.

Blinken: Ukrayna Bu Savaşı Kazanabilir

Rusya’nın Ukrayna’yı işgal harekatında 10. güne girildi ve bölgede çatışmalar devam ediyor. Son olarak sabah saatlerinde Rusya Savunma Bakanlığı, bölgeden sivillerin tahliye edilmesi için 2 şehirde geçici ateşkes ilan etmişti ve Rusya’nın ateşkes anlaşmasına uymadığı yönünde açıklamalar gündeme gelmişti. Ukrayna’da sıcak çatışmalar devam ederken, bölgeye ve bölgedeki gelişmelere ilişkin dış basına yansıyan açıklamalar da gelmeye devam ediyor. Bu yönde bir açıklama da bu kez ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’den geldi. Blinken, savaşın ne kadar süreceği konusunda emin olmadığını ancak Ukrayna’nın bu savaşı kazanabileceğini ifade etti.

“45 Milyon Ukraynalı Bunu Reddedecektir”

Savaşta 10. güne girilirken ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Ukrayna’nın bu savaşı kazanabileceğini söyledi. BBC’ye konuya ilişkin röportaj veren Blinken, savaşın ne kadar daha süreceğine emin olmadığını ancak Ukrayna direnişinin devam edeceğini ve Ukrayna’nın bu savaşta kazanan taraf olabileceğine inandığını dile getirdi. Söz konusu açıklamalarında Antony Blinken “Eğer Moskova bir şekilde hükümeti devirip kendi kukla rejimini kurmak istiyorsa 45 milyon Ukraynalı bunu öyle ya da böyle reddedecektir” dedi.

“Herhangi Bir Mesaj Verirlerse Dahil Olacağız”

Blinken açıklamalarında, Vladimir Putin’in Ukrayna halkının cesur direniş göstermesini beklemediğini düşündüğünü ifade etti ve bu direnişin Rus işgalini yavaşlattığını öne sürdü. Her zaman için diyalog ve diplomasi adına fırsat arayacaklarını dile getiren Blinken, “Aslında savaşa giden aylarda yaptığımız tam olarak buydu. Bu tamamen Başkan Putin’e ve Rusya’ya bağlı. Anlamlı bir diplomasiye katılmaya istekli olduklarına dair herhangi bir mesaj verirlerse elbette dahil olacağız.” sözlerini dile getirdi.