EkonomiGündem

ABD Dışişleri Bakanı’nın “Rus petrolüne ambargo” açıklaması petrol fiyatları körükledi: Brent petrol yeni haftada 130 doları aştı

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik işgal harekatına başlaması ile birlikte dünya teyakkuza geçti ve savaşın etkisi küresel ekonomi piyasalarında da görüldü. Savaşın başlaması ile birlikte ilk olarak altın ve petrol fiyatları endişelerle birlikte yükselişe geçmişti. Brent petrolün fiyatı savaşın başladığı gün, 8 yıl aradan sonra 100 dolar fiyatını görmüştü ve ardından dalgalanmalar başlamıştı. Daha sonra Rusya’ya yönelik ekonomik yaptırım açıklamalarının gelmeye başlaması ile birlikte Brent petrol fiyatında yeniden sert artışlar başladı ve yeni hafta girişinde ambargo endişeleriyle Brent petrolün varil fiyatı 139 dolar seviyesine kadar yükseldi. Petrol fiyatındaki sert artış, Türkiye’de akaryakıt fiyatlarına bir kez daha yüksek oranlı zam gelebileceği endişelerini de arttırdı.

Petrol Haftayı Kazançla Kapattı

ABD ve AB ülkelerinin Rusya’ya ve Rus petrolüne ambargo uygulamasına geçeceğinin arzı daraltacağı endişeleri, küresel piyasalarda Brent petrolün varil fiyatının 130 dolar seviyesinin üzerine çıkmasına yol açtı. Brent petrolün fiyatı geçtiğimiz hafta, ABD’nin Rus petrolü, sıvılaştırılmış doğalgazı ve petrokimya ürünleri de yasaklayacağına yönelik yasa tasarısının oluşturulması ile 118 dolar seviyesine kadar yükselmişti. Geçtiğimiz haftayı %23,8 oranda değer kazancı ile tamamlayan Brent petrol, yeni haftaya da yükselişle girdi.

Brent Petrol Fiyatı Artışa Geçti

Geçtiğimiz hafta Brent petrol varil fiyatı haftayı 116,7 dolar seviyesinde tamamlamıştı. Brent petrol yükselişle başladığı haftayı 122,79 dolar seviyesinden açtı ve gün içinde, sabah saatlerinde 130 dolar seviyesinin de üzerine çıktı. Ardından gün içinde %10,13 oranda gevşeme yaşayan Brent petrol 130,08 dolar seviyesinde dengelendi. Aynı süreçte Batı Teksas türü ham petrolün varil fiyatı da %9,46 oranda artışla 126,89 dolar seviyesine yükseldi.

ABD Dışişleri Bakanı Blinken’in Açıklamaları

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Avrupalı müttefikleri ile görüştüklerini ve Rusya’dan petrol ithalatını durdurmayı görüştüklerini dile getirdi. NBC kanalında Meet the Press programına katılan Blinlen, enerji fiyatlarının artışa geçtiği son dönemlerde Rus petrol ürünlerinin ithalatının yasaklanmasını değerlendirdiklerini ifade etti. Blinken açıklamasında “Rusya’nın ülkelerimize petrol satışını yasaklamayı Avrupalı müttefiklerimizle aktif bir şekilde tartışıyoruz. Ancak aynı zamanda küresel petrol arzını istikrarlı şekilde sürdürme konusunu da görüşüyoruz” sözlerini dile getirdi.