ABD Dışişleri Bakanlığı, Rus asıllı hacker için 10 milyon dolarlık ödül koydu

Rusya’nın 24 Şubat tarihinde Ukrayna’yı işgal harekatına başlaması ile birlikte dünyada Rusya’ya karşı yaptırım kararları alınmaya başladı. ABD’nin ve Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin başta olduğu bu kararlara diğer birçok ülke de dahil oldu ve Rusya ekonomisi çok ciddi darbeler yedi. Rusya’ya karşı alınan yaptırım kararlarının yanı sıra, dünya genelinde Rusya’ya karşı siber savaş da açıldı ve dünyanın birçok noktasından hackerlar bir siber ordu kurdu. Savaş siber alana taşınırken, ABD’den bir Rus bilgisayar korsanı için ödül kararı çıktı. ABD Dışişleri Bakanlığı, Rus asıllı hacker Evgeny Viktorovich Gladkikh hakkında bilgi veren kişilere 10 milyon dolarlık ödül vereceğini açıkladı.

Bakanlık Hacker İçin Ödül Koydu

ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada “ABD Dışişleri Bakanlığı Adalet için Ödül (RFJ) programı kapsamında Rus asıllı bilgisayar korsanı Evgeny Viktorovich Gladkikh hakkında bilgi sağlayana ödül veriyor” ifadeleri yer aldı. Açıklamada ayrıca hacker Gladkikh’in yabancı bir hükümetin talimatıyla ya da kontrolü ile hareket ettiğine de dikkat çekildi. Söz konusu açıklamada konuya ilişkin olarak “Gladkikh’in kimliğine veya konumuna yönelik bilgiler için 10 milyon dolara kadar ödül veriyoruz. Gladkikh, ABD kritik altyapılarına karşı siber faaliyetleri de kapsayan Bilgisayar Dolandırıcılığı ve Kötüye Kullanım Yasası’nın ihlaline yardım ediyor” ifadeleri yer aldı.

“2017’de Petrol Rafinerisine Siber Saldırı Düzenledi”

ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Evgeny Viktorovich Gladkikh’in 2017 yılında Mayıs ve Eylül ayları arasında, Rusya Savunma Bakanlığı’nın önde gelen araştırma kuruluşlarından biri olan Kimya ve Mekanik Merkezi Bilimsel Araştırma Enstitüsü’nde, bilgisayar programcısı olarak görev yaptığının belirlendiği bildirildi. Açıklamada hacker’ın ayrıca ortaklarıyla birlikte ABD dışındaki bir petrol rafinerisinin sistemlerine siber saldırı düzenlediği ve güvenlik sistemlerini devre dışı bırakan kötü amaçlı yazılımlar kurduğu iddia edildi.

Exit mobile version