Ekonomi

ABD hisse senetleri Fed’in faiz artırımı mesajına karşılık tepki verdi

ABD hisse senetleri, Fed’in faiz artırımı mesajının ardından karışık bir seyir izledi. Enerji sektörü petrol fiyatlarındaki yükselişle kazanç sağlarken, kamu hizmetleri ve tüketici ihtiyari sektörleri geriledi. ABD Borsası Endeksi 500’ün bu çeyreğin sonunda 4.197,37 puandan işlem görmesi bekleniyor.

ABD hisse senetleri, bir önceki seanstaki acımasız satışların ardından Çarşamba öğleden sonra karışık bir seyir izledi. Dow Jones yatay çizginin yakınında işlem görerek daha önceki 200 puanlık düşüşü sildi. Bu sırada S&P 500 ve Nasdaq yeşil renkte işlem görüyordu. Tüketici güveninin azalması ve yaklaşmakta olan hükümet kapanması, Federal Reserve’ün yıl sonuna kadar bir faiz artırımı daha olabileceği yönündeki mesajının ardından hissiyatı baskıladı.

Enerji sektörü petrol fiyatlarındaki yükselişle öne çıktı

Enerji sektörü, Exxon Mobil’in %2,8 ve Chevron’un %1,7 civarında yükselişiyle yüksek petrol fiyatlarının yansıması olarak kazanımlara öncülük etti. Petrol fiyatları, küresel arz kesintileri ve talep toparlanmasının etkisiyle son yedi yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Brent ham petrolün varili 79,5 dolara kadar çıkarken, Batı Teksas türü ham petrolün varili de 76 dolara yaklaştı.

Costco çeyreklik rapor öncesinde değer kazandı

Costco, zil sesinin ardından çeyreklik raporu öncesinde %2 artış gösterdi. Perakende devinin gelirinin %17,5 artarak 62,7 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Ayrıca hisse başına kazancın da %1,8 artarak 3,57 dolara yükselmesi öngörülüyor. Costco’nun pandemi döneminde güçlü bir performans sergilediği ve üyelik ücretlerinden elde ettiği gelirin de arttığı belirtiliyor.

Kamu hizmetleri ve tüketici ihtiyari sektörleri geride kaldı

Öte yandan, kamu hizmetleri sektörü ve tüketici ihtiyari sektörleri en fazla geride kalanlar oldu. NextEra Energy, rüzgar ve güneş enerjisi operatörünün önümüzdeki birkaç yıl için görünümünü revize etmesinin ardından yaklaşık %8 oranında düşüş yaşadı. Şirket, 2023-2024 dönemi için hisse başına kazanç beklentisini düşürdüğünü açıkladı. Johnson & Johnson hisseleri yaklaşık %1 kayıpla 16 haftanın en düşük seviyesi olan 157,32 dolara geriledi. İlaç devinin kanser ilacının satışını durdurması ve opioid kriziyle ilgili davalarda anlaşmaya varması piyasalar tarafından olumsuz karşılandı.

Palantir yapay zeka sözleşmesiyle sıçradı

Palantir’in hisseleri, teknoloji şirketinin ABD Ordusu ile yapay zeka hizmetleri için 250 milyon dolarlık bir sözleşme imzalamasının ardından %6’nın üzerinde arttı. Sözleşme kapsamında Palantir, ABD Ordusu’nun yapay zeka ve veri analizi ihtiyaçlarını karşılayacak. Palantir, daha önce de ABD Hava Kuvvetleri, ABD Donanması ve ABD Uzay Kuvvetleri ile benzer sözleşmeler yapmıştı.

ABD Borsası Endeksi 500’ün bu çeyreğin sonunda 4.197,37 puandan işlem görmesi bekleniyor

Küresel makro modelleri ve analistlerin beklentilerine göre, Amerika Birleşik Devletleri Borsası Endeksi 500’ün bu çeyreğin sonunda 4.197,37 puandan işlem görmesi bekleniyor. İleriye baktığımızda 12 ay içinde 3849,61 seviyesinde işlem göreceğini tahmin ediyoruz. Bu da mevcut seviyeye göre yaklaşık %8’lik bir düşüş anlamına geliyor. Fed’in parasal sıkılaştırma politikası, yüksek enflasyon ve küresel büyüme endişeleri, ABD hisse senetleri üzerinde baskı oluşturabilir. Ancak bazı sektörlerin ve şirketlerin bu zorlu ortamda da fırsatlar yaratabileceği unutulmamalıdır.