Gündem

ABD medyasında endişelendiren iddia: Putin Ukrayna’da başarılı olursa sırada 3 ülke daha var

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 21 Şubat tarihinde ulusa sesleniş konuşmasında Ukrayna’nın doğusundaki Donetsk ve Luhansk bölgelerinin bağımsızlıklarını tanıdıklarını duyurdu ve ardından 24 Şubat tarihinde Rus ordularına Ukrayna’ya girme emri verdi. Böylece savaş da resmen başlamış oldu. Rusya – Ukrayna savaşında 21. gün de geride kalırken, ABD merkezli medya kuruluşu CNN, Rusya – Ukrayna savaşına ilişkin geniş çaplı bir analiz hazırladı. Söz konusu makalede, Vladimir Putin’in İskandinavya’daki 3 ülkeye de hamlede bulunabileceği mesajları yer aldı. CNN tarafından servis edilen makale, jeopolitik krizin sınırlarını genişletebileceği endişelerine neden oldu.

Putin’in Hedefinde 3 Ülke Daha Mı Var?

Rusya ile Ukrayna arasında 3 haftadır devam eden savaş, arabulucu olmaya çalışan ülkelerin çabalarına rağmen durmadı. Bölgede çatışmalar yaşanırken CNN, Rusya’nın Ukrayna’nın ardından 3 ülkeyi daha hedefine aldığını iddia etti. CNN tarafından servis edilen makalede, Putin’in listesinde sırada İskandinavya’da bulunan 3 ülkenin daha yer aldığı öne sürüldü. Makalede bölgedeki savaş için “2. Dünya Savaşı’ndan bu yana bölgedeki en büyük gerilim” tanımlaması yapıldı. Öte yandan makalede Norveç, İsveç ve Finlandiya’nın hem birbirleriyle hem bölgedeki ülkelerle hem de Rusya ile ayrı düzeylerde ilişkilerinin olmasının, durumu çok karmaşık hale getirdiği ifade edildi.

“Sırada Hangi Ülke Olacak?”

CNN’de yer alan makalede “Norveç ve Finlandiya’nın Rusya ile ortak sınırı bulunuyor. Norveç’in sınırı 200 kilometre ve Finlandiya’nın sınırı da bunun yaklaşık 8 katı. Norveç bu ülkeler arasında en batıda olanı ve NATO üyesi ancak AB üyesi değil. Finlandiye ve İsveç ise AB üyesi fakat NATO üyesi değiller.” ifadeleri yer aldı. Ayrıca makalede bu 3 ülkenin Şengen bölgesinde oldukları ve vizesiz seyahat edilebildiği de belirtildi. CNN’e açıklamalarda bulunan Avrupalı üst düzey bir yetkili “Eğer Putin Ukrayna’da başarıya ulaşırsa, sormamız gereken soru sırada hangi ülkenin olacağıdır. Bu üç ülkenin sınırları açık olduğu için Finlandiya sınırı en travmatik olanı olur” dedi.