ABD Merkez Bankası Başkanı’ndan beklenen kritik faiz açıklaması geldi: Mart’ta faiz artırmanın uygun olduğunu düşünüyorum

Küresel ekonomi piyasalarında gözler bir süredir ABD Merkez Bankası’nın (Fed) Mart ayı FOMC toplantısında alacağı faiz kararlarındaydı. Ocak ayında düzenlenen toplantıda Fed politika faizinde artışa gitmemişti. Ancak ABD’de enflasyonun 40 yıllık zirvesine ulaşmasıyla birlikte Fed de ilerleyen dönemlerde faiz artışına gidileceğinin net sinyallerini vermişti. Şubat ayında FOMC toplantısı düzenlemeyen Fed, Mart ayında 2022’nin ikinci toplantısını düzenleyecek. Gözler Mart’ın ikinci haftasında açıklanacak faiz kararına çevrilmişken, Fed Başkanı Jerome Powell’dan Fed’in olası faiz adımlarına ilişkin kritik bir açıklama geldi. Powell “Rusya’nın Ukrayna’yı işgali ABD ekonomisi üzerinde yüksek derecede belirsizlik etkisi yapıyor. Mart ayında faiz artırmanın uygun olduğunu düşünüyorum” dedi.

“Fed Daha Yüksek Enflasyon Risklerine Karşı Dikkatli”

Fed Başkanı Jerome Powell, Fed’in atacağı adımlara ilişkin mesajlar veren açıklamalarda bulundu. Powell, kritik açıklamasında “Rusya’nın Ukrayna’yı işgali, ABD ekonomisi üzerinde yüksek belirsizlik etkisi yapıyor. Fed durumu yakından takip ediyor. Faiz artışı sürecinin başlamasından sonra bilançoyu düşürmeye başlayacağız. Tedarik bozulmaları daha fazla büyüdü ve beklenenden daha uzun sürecek. Fed bu yıl boyunca, tedarik sorunları gevşerse ve talep daha ılımlı hale gelirse enflasyonun düşmesini beklemeye devam ediyor. Fed, daha yüksek enflasyon risklerine karşı dikkatli. ABD istihdam piyasası aşırı sıkı” ifadelerini dile getirdi.

Erkan: Emtialar Üzerinde Enflasyon Körüklenecek

Fed Başkanı Jerome Powell’ın yaptığı kritik açıklamalar sonrası Ekonomist Enver Erkan, Milliyet’e konuyla ilgili açıklamalarda bulundu. Powell’ın açıklamalarını değerlendiren Erkan, “Şu an olay Fed’in faiz artışından çok ondan sonra nasıl ilerleyeceğidir. Piyasalar Fed’in 50 baz puan faiz artışını bekliyordu. Bu beklenti Ukrayna savaşı ile geri çekildi” dedi. Konuya ilişkin değerlendirmesinde Erkan, Fed’in şu anda yumuşak bir geçiş yapmasının beklendiğini ifade etti ve “Ukrayna krizi emtialar üzerinde enflasyonu da körükleyecektir” dedi. Erkan, Fed’in bu dengeleri izleme durumunda olduğunu belirtti.

ABD’de Enflasyon Zirvedeki Seyrini Sürdürüyor

ABD’de enflasyon %7,2 olan beklentileri de aşarak %7,5’e yükselmişti. Böylece enflasyon 40 yıllık zirvesindeki seyrini sürdürdü. Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) oranlarına göre ülkedeki enflasyonda 1982 yılından bu yana görülen en yüksek seviye kaydedildi. Erkan, Fed’in olası adımlarına ilişkin olarak Mart ayında 25 baz puanlık bir faiz artışının olabileceğini ifade etti.

Exit mobile version