Gündem

ABD merkezli uydu şirketi açıkladı: Kiev’e ilerleyen Rus askeri konvoyu 64 kilometreden uzun

Rusya’nın, 24 Şubat Perşembe günü Vladimir Putin’in emri ile Ukrayna topraklarına girmesi, savaşı resmen başlattı. Savaşın ilk gününde ekonomi piyasaları sallandı, altın ve petrol fiyatları fırladı. Takip eden günlerde piyasalarda dalgalanmalar görülürken, dünyanın gözü kulağı da savaş geriliminin tırmandığı Ukrayna’ya döndü. Savaşın 5. gününde Rus ve Ukraynalı heyetler müzakereler için Belarus-Ukrayna sınırında masaya oturdu. Buradan barışçıl bir sonuç çıkması beklenirken, ABD’den bir son dakika haberi geldi. ABD merkezli Maxar Technologies şirketi, ellerindeki yeni uydu görüntülerinde, Ukrayna’ya işgal harekatı başlatan Rusya’nın Kiev’e doğru ilerleyen askeri konvoyunun 40 milden (64 km) uzun olduğunu duyurdu. ABD medyasından gelen bilgi endişeleri arttırdı.

Şirket, Konvoyun Daha Uzun Olduğunu Duyurdu

Rus askeri birlikleri, Ukrayna’nın doğusunda yer alan Donbas bölgesinden başlayarak Ukrayna topraklarına işgal harekatına başladı. Başkent Kiev’e ilerleyen ve ülkenin dört bir yanına saldıran Rusya’nın, başkent Kiev’e yaptığı askeri sevkiyatın görüntüleri de medyaya yansımaya devam ediyor. Kiev’e asker yığan Rusya’nın askeri konvoyunun uzunluğunun daha önce 17 mil (27 km) olduğunu duyuran ABD merkezli teknoloji şirketi Maxar Tecnhologies, Kiev yakınlarına gelen Rus askeri konvoyun aslında 17 milden daha uzun olduğunu duyurdu. Şirket tarafından yapılan duyuruda zırhlı araçlar, çekili toplar, tanklar ve diğer askeri araçlardan oluşan konvoyun uzunluğunun 40 milden (64 km) uzun olduğu belirtildi.

“Evlerden Dumanlar Yükseliyor”

Söz konusu şirket tarafından gün içinde paylaşılan yeni uydu görüntülerinde, Rus askeri konvoyunun başkent Kiev’e 43 km mesafede yer alan Antonov Hava Üssü’nden, Ukrayna’nın Prisbyrsk kentinin kuzeyine kadar uzandığı kaydedildi. Şirket tarafından verilen bilgilerde, Ivankiv kentinin kuzeyinde konvoyun harekat ettiği güzergahta çok sayıda ev olduğu ve bu bölgeden dumanlar yükseldiği ancak dumanların sebebinin belirlenemediği ifade edildi.

Rusya Henüz Bir Kenti Alamadı

Rusya’nın Ukrayna’yı işgal harekatında bugün itibariyle 6. güne girildi. Sıcak çatışmalar bölgede devam ederken, Rus birlikleri henüz Ukrayna’da herhangi bir kenti işgal edemedi. Ancak Rus orduları başkent Kiev’i ele geçirmek için, işgal yolunda ilerliyor. Fakat bölgeden gelen haber ve bilgilendirmelerde Ukrayna ordusunun ve halkının, Rus askeri birliklerine karşı güçlü bir direniş gösterdikleri bildiriliyor.