Ekonomi

ABD, Rusya’ya yaptırımlar konusunda Çin’i bir kez daha uyardı: Rusya’ya ekonomik yardım engellenmek isteniyor

Ukrayna’yı işgal girişimine başlayan Rusya’ya karşı ekonomik yaptırım kararları alan ABD, küresel çapta Rusya’nın mali açıdan bu yaptırımları delmesinin önüne geçmek istiyor. Bu alanda Çin’in de Rusya’ya mali yardımlarda bulunmasını önlemek için hareket eden Washington yönetimi, Çin’i bu olası mali destekler konusunda uyardı. ABD, Pekin’i yaptırımlar gerekçesi ile ortaya çıkan “fırsatlardan” yararlanmaması, Rusya’nın ihracat kontrollerinden kaçmasına destek olmaması ve yasaklanan finansal işlemleri yürütmesine yardım etmemesi konusunda uyardı. ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, konuya ilişkin açıklamasında Rusya’nın yaptırımlardan kaçmaması için G7 ülkelerinin ortak bir adım atacağını belirtti.

Sullivan: Avrupa Ülkelerinden de Benzer Adımlar Bekliyoruz

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, ABD Başkanı Joe Biden’ın da katılacağı NATO toplantısına eşlik etmek üzere Brüksel’e gitti. Burada gazetecilere Ukrayna gündemi hakkında demeç veren Sullivan, “Bu sadece Çin için geçerli değil. Her önemli ekonomi ve bu ekonomilerden herhangi birinin uygulamaya koyduğumuz yaptırımları kasıtlı ve aktif bir şekilde baltalamak ya da zayıflatmak için alacağı kararlar için de geçerli olacak” sözlerini dile getirdi. Sullivan açıklamalarında, ABD hükümetinin bu mesajları Çin’e ilettiğini belirtti ve “Avrupa Birliği ve diğer Avrupa ülkelerinden de benzer adımlar bekliyoruz” dedi.

ABD, Çin’in Rusya’ya Ekonomik Yardımda Bulunmasını İstemiyor

Geçtiğimiz hafta ABD Başkanı Joe Biden, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile yaptığı görüşme sonrasında konuya ilişkin açıklamalarda bulunmuştu. Söz konusu görüşmenin ardından Pekin ise ABD’nin Rusya’ya yönelik yaptırımlarını kınamış ve “Kapsamlı ve ayrım gözetmeyen yaptırımların sadece insanlara acı çektireceği ve durumun daha fazla tırmandırılmaması” gerektiğini belirtmişti. Ancak ABD, Çin’in yaptırımlar uygulanan Rusya’ya uçak parçaları, bilgisayar ekipmanları ve elektronik ürünler gibi ürünler göndererek ticari ilişkiler kurmasını engellemek istiyor.