ABD ve NATO’dan kritik açıklama: Belarus Ukrayna’ya girmeye hazırlanıyor

Rusya’nın Ukrayna’yı işgal harekatında 28. gün de geride kalırken, savaşa ilişkin çarpıcı gelişmeler yaşanmaya devam ediyor. Bu kez de savaşa ilişkin bir açıklama ABD ve NATO’dan geldi. ABD ve NATO’dan bazı yetkili isimler, Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşa Belarus’un da dahil olacağını iddia etti. Söz konusu iddialarda, Belarus’un Ukrayna’daki savaşa girip girmeyeceğine Moskova’nın karar vereceği söylemleri de yer aldı. Gelen açıklamalara göre Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, savaştaki kötü gidişatı lehine çevirmek için yeni bir hamlede bulunmayı düşünüyor. İddialar gündeme gelirken, ABD ve NATO ise savaşa Belarus’un dahil olmasından endişe duyuyor.

“Belarus Ukrayna’ya Saldırabilir”

ABD ve NATO’dan CNN’e konuşan bazı üst düzey yetkililer, Rusya – Ukrayna arasındaki savaşa Belarus’un (Beyaz Rusya) girebileceğini dile getirdi. Yetkililerin yaptığı açıklamalara göre Belarus bu savaşa girmek için hazırlıklara ve ilk adımları atmaya başladı. Belarus’taki bir muhalefet kaynağından gelen açıklamalarda da ülkede binlerce kuvvetin konuşlanmaya hazır olduğu ve muharebe birimlerinin önümüzdeki birkaç gün içinde Ukrayna topraklarına girebileceği ifade edildi. Haberde ismi verilmeyen kaynağın açıklamalarına göre, savaşa başka bir ülkenin katılmasının etkileri ele alındığında; bunun sonuçları askeri olarak değil, jeopolitik olarak görülecek.

“Putin’in Desteğe İhtiyacı Var”

CNN’e konuşan üst düzey bir NATO yetkilisi, Belarus’un savaşa girme ihtimalinin gittikçe arttığını belirtti ve “Putin’in desteğe ihtiyacı var. Belarus yardımına koşabilir” dedi. Öte yandan NATO yetkilisi açıklamalarında, Belarus’un Ukrayna’ya saldırılarını meşru göstermek için zemin hazırlamaya başladığını da belirtti.

Bilindiği üzere Rusya, Ukrayna’ya savaş ilan ettiğinde Belarus topraklarını da kullanmıştı. Savaş başlamadan önce ise iki ülkenin askeri güçleri, Ukrayna sınırında “tatbikatlar” yapmıştı. Belarus’un Rusya’ya savaşta yardım etmesi, Batı’dan da tepki gördü ve Rusya’ya yönelik gelen yaptırımlar, Belarus’a da uygulandı.

Exit mobile version