Gündem

ABD’de Pentagon yetkilisi açıkladı: Rus birlikleri Ukrayna’da durma noktasına geldi

Rusya’nın Ukrayna’yı işgal girişiminde 23. gün de geride kaldı ve savaşta 24. güne girildi. Neredeyse 1 aydır devam eden savaş için uluslararası medyada çeşitli iddialar ve söylentiler gündeme gelmeye devam ediyor. Birçok medya kanalında, savaş devam ederken Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in, Ukrayna’da beklemediği bir direnişle karşılaşması nedeniyle çoktan yenilgiye uğradığı belirtilirken, Putin ise savaş sürecinde yaptığı açıklamalarda her şeyin planladıkları gibi ilerlediğini dile getirmişti. Konuya ilişkin tartışmalar devam ederken, ABD Savunma Bakanlığı’ndan (Pentagon) üst düzey bir yetkili, savaşa ilişkin açıklamasında, Rusya’nın işgal girişimi ilerleyişinde 23. günde durma noktasına geldiğini açıkladı.

“Rusların Ülke Genelinde İlerleyişi Durma Noktasında”

AA’nın haberine göre bir üst düzey Pentagon yetkilisi, Rusya – Ukrayna savaşına ilişkin olarak gazetecilere yazılı bir bilgilendirmede bulundu. Söz konusu yetkili açıklamasında “Bugün Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin 23. günü. Rusların ülke genelinde ilerlemesi büyük ölçüde durma noktasında” ifadelerine yer verdi. Aynı yetkili isim, Ukrayna’nın başkenti Kiev’in yakınlarında, Rus kuvvetlerinin kuzey ve kuzeybatıda kente doğru önemli ilerlemeler kaydedemediğini gözlemlediklerini ve kentin doğusunda ise Rus kuvvetlerinin herhangi yeni bir harekette bulunmadıklarını belirtti.

Mariupol’da Ağır Bombardıman Devam Ediyor

Pentagon yetkilisi Ukrayna ordusunun etkili bir şekilde direnişle Ruslara karşılık verdiklerini belirtirken, Rus askeri birliklerinin Çernihiv ve Harkov yakınlarında da herhangi bir ilerleme kaydedemediklerini ifade etti. Diğer yandan gelen açıklamalarda yetkili isim Rus güçlerinin hala Mikolayiv yakınlarında bulunduğunu ancak Ukrayna ordusunun ve halkının şehri savunmaya devam ettiklerini, Mariupol’da ise Rusların ağır bombardımanlara devam ettiklerini aktardı.

“Ruslar 1080’den Fazla Füze Fırlattı”

Pentagon yetkilisi açıklamasının devamında Ukrayna hava sahasının hala ihtilaflı olduğunu belirtti ve “Ukrayna Hava Kuvvetleri uçak uçurmaya, hava ve füze savunma kabiliyetlerini kullanmaya devam ediyor. Ruslar, savaşın başlangıcından bu yana Ukrayna’ya 1.080’den fazla füze fırlattı” dedi. Öte yandan yetkili isim Karadeniz tarafında da herhangi bir hareketlilik olmadığını ve Rusya’nın muharip gücünün yaklaşık yüzde 90’ını hale elinde tuttuğunu aktardı.