Gündem

ABD’den Rusya Yasağı! ABD Hazinesi Rusya’ya Dolar Yasağı İpleri Tamamen Gerdi! Kritik Süreç Başladı

ABD bankalara alternatif fon kaynakları bulma konusunda baskı uygulamakta. ABD bankalarına Rusya tarafından yapılan dolar ödemeleri durduruldu. Rusya’nın istemediği ülkelerin yatırımcılarına ruble cinsinde ödeme yapacağına dair açıklamasında bulundu. Yapılan açıklamadan sonra yerel para birimi ile yapılan ödemelerin temerrüt anlamına geldiğini Kredi Derecelendirme Kurulu açıkladı. Bu açıklama sonucunda Rusya’nın borçları konusunda sorumluluklarını yerine getirmemesi halinde kredi notunun temerrüde çekileceği bildirildi.

Bankalar Rus Rublesiyle İşlem Yapmıyor!

ABD Hazine yetkilisi tarafından yapılan açıklama doğrultusunda Rusya’nın rezerv kullanımını etkisizleştirilmesi adına yapılan hamle Rusya’nın temerrüde düşmesini hedeflemektedir. Bu hamle doğrultusunda Rusya gereken sorumluluklarını kabul gören para cinsinde yapmaması halinde temerrüde düşeceği endişeleri artmaktadır.

Rusya’nın Vadesi Gelen Borcu

Gözler Nisan ayında ödemesi planlanan 2 milyar dolarlık borcun ödenip ödenmeyeceğine çevrilmiş durumda. Şuana kadar Rusya hükümetinin yatırımcılarına karşı bütün yükümlülüklerini yerine getirmesine rağmen yaşanan döviz ve altın rezervlerinde ki gerilemeden kaynaklanan sorunlardan dolayı ödeme yapıp yapamayacağı merakla beklenmektedir. Rus hükümeti daha önce 117,2 milyon dolarlık kupon ödemelerini gerçekleştirmişti. Ancak Ukrayna ile yaşanan krizden dolayı yeni ödemelerin nasıl yapılacağına dair kesin bir bilgi bulunmuyor.

Rusya Merkez Bankasından Açıklama

Rusya Merkez Bankası’nın geçen hafta yaptığı açıklamada ülke rezervlerinde gerilemenin olduğunu bildirdi. Rusya’nın döviz ve altın rezervlerinde yaşanılan gerileme Şubat ayında ki zirve sonrasın da 38.8 milyar doları sevilerinde.  Rusya Merkez Bankası’nın açıklamasına göre Ağustos ayından bu yana en düşük seviyeye gerileyen rezervler ülke ekonomisine etki etmektedir. 604,4 milyar dolara gerileyen döviz ve altın rezervi konusunda nasıl bir yol izleneceğine dair bir açıklama yapmayan Rusya Merkez Bankası gelişmeleri zamanı gelince paylaşılacağını dile getirdi.