ABD’li yatırım bankasının korkutan iddiası: 2024’te petrol fiyatları yüzde 20 artacak!

ABD merkezli yatırım bankası Goldman Sachs, gelecek yılın ortalarına kadar petrol fiyatlarının varil başına 100 dolara kadar çıkabileceği uyarısında bulundu. Arz kesintisi risklerine vurgu yaparak yapılan bu öngörü, önümüzdeki yıl için petrolün 70-100 dolar aralığında işlem görebileceğini belirtiyor.

Brent ham petrolünün şu anda varil başına 84 dolar civarında işlem görmesi göz önüne alındığında, bu öngörü, petrol fiyatlarında yüzde 19’a varan bir artış anlamına gelebilir. Bankanın stratejistleri, OPEC’in üretim politikası ve disiplininin 2024’te fiyat patikasını destekleyen kilit faktörler olabileceğini ifade etti.

Suudi Arabistan ve Rusya gibi büyük üreticiler, yıl sonuna kadar devam edecek olan üretim kesintilerine taahhütte bulunmuştu. Ancak, Ortadoğu’daki gerilimlerin artması durumunda, bu arz kesintilerinin daha da kötüleşebileceği ve İran’ın ham petrol sevkiyatını etkileyebileceği belirtiliyor.

İran Filistin – İsrail savaşına dahil olursa…

Goldman Sachs, İran’ın İsrail-Filistin çatışmasına daha fazla dahil olması halinde, önemli geçitleri kapatma kararı alması durumunda dünya petrol arzının yüzde 20’sini etkileyebileceği uyarısında bulundu. Ancak, bu tür senaryolarda ABD’nin, İran ve diğer büyük petrol üreticilerine daha sıkı yaptırımlar uygulayarak arz bolluğunu daha da kötüleştirebileceği belirtiliyor.

Petrol krizlerinin etkisi tarihsel olarak sınırlı olmuş olabilir, ancak stratejistler, petrol fiyatlarının değişken olduğunu ve geçici olarak, örneğin Rusya-Ukrayna savaşının başlangıcında olduğu gibi aksaklık korkusuyla artabileceğini vurguluyor. Wall Street’teki diğer analistler de sektördeki kritik arz eksikliğini göz önüne alarak uzun vadede petrolde yükseliş beklediklerini belirtiyor.

 

Exit mobile version