EğitimGenelGündem

Acı tablo! 30 yaş altı, okula ve işe gitmeyen nüfus oranı en yüksek olan ülke Türkiye!

Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü tarafından hazırlanan rapora göre Türkiye, okula ya da işe gitmeyen 15-29 yaş arası gençler sıralamasında liste başında yer aldı.

Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) Bir Bakışta Eğitim 2020 raporu ile ülkelerdeki genç nüfusun eğitim durumunu inceledi. Raporda yer alan ülkelerden olan Türkiye ise, 15-29 yaş arasında okula ve işe gitmeyen gençlerin oranı yüzde 28,8. Örgütün raporuna göre aynı kategori içinde 20-24 yaş arasındaki gençlerin oranı ise yüzde 33,3.

Geçtiğimiz 10 yıl içinde en çok gelişim kaydedilen ülkelerden biri olmasına rağmen Türkiye’de eğitimde veya istihdamda olmayan (NEET) genç nüfusun oranı, OECD üyesi diğer ülkelerin oranlarının neredeyse iki katı.

NEET sıralamasında Türkiye’den sonra gelen iki ülke ise İtalya ve Kolombiya. İki ülkedeki NEET oranı ise yüzde 23,7. Sıralamadaki en iyi ülke ise yüzde 5,5 ile Lüksemburg.

TÜRKİYE, EN ÇOK İYİLEŞME GÖSTEREN İKİNCİ ÜLKE

Raporda ayrıca 2009 ve 2019 yılları arasında, 10 yıllık iyileşme süreçleri de gösterildi. Son 10 yıla bakıldığında, NEET grubunun oranı en çok düşen ikinci ülke Türkiye oldu. Türkiye’de NEET oranı 10 yıllık süreçte yüzde 10,8 azaldı.

Geçen yıl bu yaş grubundaki nüfusun yüzde 41’i okula, yüzde 31’i ise işe gidiyor olarak kayıtlara geçti. Son 10 yılda okula gidenlerin oranı yüzde 10 arttı, istihdamdaki gençlerin oranı ise sabit kaldı.

OECD raporunda, örgüte üye olmasına rağmen Japonya ve Güney Kore ile ilgili veriler bulunmadı.