Ekonomi

Açlık sınırı sınırı geçti: Günlük beslenme maliyeti 573 liraya çıktı

Büro Emekçiler Sendikası (BES) Araştırma Merkezi (AR), Ekim ayına dair yaptığı araştırma sonuçlarını paylaştı.

Araştırma, dört kişilik bir ailenin sağlıklı beslenmesi için gerekli olan kalori ve besin miktarını, bu amaçla yapılması gereken aylık harcamaları ele alarak açlık sınırını 17 bin 215 lira, yoksulluk sınırını ise 50 bin 750 lira olarak belirledi. Bu hesaplamaların üzerinden yapılan değerlendirmeler, sağlıklı beslenme maliyetinin günlük 573 lirayı aştığını gösterdi.

Açlık sınırı yüzde 100,88 arttı

Araştırmaya göre, dört kişilik bir memur ailesinin sağlıklı beslenmesi için yapması gereken aylık harcama tutarı olan açlık sınırı yüzde 100,88 artarak 17 bin 215 liraya ulaştı. Yoksulluk sınırı ise yüzde 81,77 artışla 50 bin 750 lira olarak belirlendi. Aynı zamanda, bekar bir çalışanın yaşam maliyeti 23 bin 311 lira olarak hesaplanırken, toplam zorunlu aylık harcamaların toplamını ifade eden yoksulluk sınırı yüzde 101,51 artarak 50 bin 750 liraya yükseldi.

Araştırmanın sonuçlarına göre, gelir ve maliyet arasındaki makasın açılmasıyla birlikte, asgari ücretle çalışan veya düşük gelire sahip olan bireylerin, ailelerin yaşamlarını sürdürmeleri oldukça zor. Bu durum, önümüzdeki yıllarda maaş artışları ve enflasyonun etkisiyle daha da derinleşebilir. Büro Emekçileri Sendikası, kamu emekçileri, asgari ücretliler ve emekliler için insanca yaşanabilir bir ücret talebinde bulunarak, ekonomik zorluklara dikkat çekiyor.