Ağrı kesiciler neremizin ağrıdığını nereden biliyor?

Birçok kişi zaman zaman kendine bu soruyu sormuştu. Ağrı kesiciler neremizin ağrıdığını nereden biliyor? Diş için, baş için ya da eklem ağrılarımız için kullandığımız aynı ağrı kesici nasıl oluyor da farklı ağrıları sonlandırabiliyor.

Vücudumuzda bir yer ağrıdığında doktorun önerisi ile genellikle ağrı kesici kullanırız. Genellikle de kısa süre sonra ağrının geçtiğini ya da azaldığını görürüz. Ensonhaber.com’da yer alan habere göre, ilaçlar aslında kimyasaldır ve vücutta sadece reseptör olarak bilinen belirli protein moleküllerine bağlanacak şekilde tasarlanmıştır.


Söz konusu haberde konuyla ilgili şu bilgilere yer verildi:

Hücre yüzeyinde ve hatta hücrenin içinde bulunabilecek birçok farklı tipte reseptör vardır. Her reseptör tipinin ayrı bir şekli vardır. Bunları, her kilit tipinin benzersiz bir anahtarı gibi düşünebilirsiniz.

Bu durumda, ilacı bir anahtar gibi düşünün. Bileşenlerine ayrılan ilaç, uygun reseptöre bağlanır.

Örneğin bazı ağrı kesici ilaçlarda bulunan ibuprofen etken maddesini ele alalım. Bu ilacı içtiğinizde, ibuprofen vücudunuzda dolaşırken karşılaştığı herhangi bir ağrı reseptörüne kilitlenir. İlaç, ancak bu hedefe bağlandıktan sonra işini yapabilir.

İbuprofen hücreye girer ve nihai olarak istenen etkiyi ortaya çıkaran kimyasal reaksiyonları başlatır. Ağrı kesici ilaç, bu sayede ağrı sinyalinin sinirlere ulaşmasını engeller ve sonuç olarak ağrıyı hissetmemenizi sağlar.

Exit mobile version