Aile ve Gençlik Fonu kurulması hakkındaki kanun teklifi TBMM’den geçti

Aile ve Gençlik Fonu Kurulması Hakkında Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaştı. Kanuna göre, Hazine ve Maliye Bakanlığına bağlı bir kamu tüzel kişiliğine sahip Aile ve Gençlik Fonu kurulacak.

Fonun yönetim kurulu, Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı başkanlığında, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakan Yardımcısı, Gençlik ve Spor Bakan Yardımcısı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı ile Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısından oluşacak. Yönetim kurulu kararları oy çokluğu ile alınacak ve bakan yardımcıları, ilgili bakanlar tarafından görevlendirilecek.

Fonu belirlenen yönetim kurulu yönetecek

Aile ve Gençlik Fonu’nun yönetim kurulu, fonun kaynak aktarımı yapılacak projeleri, aktarılacak kaynak tutarını, harcama programlarını belirlemeye yetkili olacak. Fonun sekretarya hizmetleri Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yürütülecek.

Fonun kaynakları, Türk Petrol Kanunu ve Maden Kanunu kapsamında tahsil edilen devlet hisselerinin yüzde 20’si, kanun ve kararnamelerle kurulan diğer fonlardan ayrılan gelirlerin yüzde 10’u, geri ödeme öngörülen projelerden elde edilen tutarlar, nakdi bağışlar, yardımlar, ve hibelerden oluşacak. Türk Petrol Kanunu ve Maden Kanunu çerçevesinde tahsil edilen devlet hisselerinin oranını belirleme veya değiştirme yetkisi Cumhurbaşkanı’na ait.

Fonun giderleri, yönetim kurulu tarafından onaylanan projeler kapsamında teşvik, hibe, destek, kredi ve teminatlar için ilgili kurum ve kuruluşlara aktarılan tutarlar, hizmet bedeli ücretleri, komisyonlar, yönetim kurulu tarafından onaylanan projelerin diğer operasyonel giderleri oluşturacak.

Harcamalar bütçeye kaydedilecek

Fonun amacına uygun projeler için yönetim kurulu kararıyla ilgili kamu kurum ve kuruluşlarına kaynak aktarılabilecek. Aktarılan tutarlar, genel bütçe kapsamındaki idareler için genel bütçeye, diğer idareler için ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının bütçesine gelir kaydedilecek.

Geri ödeme öngörülen projelerde aktarılan tutarlar ilgili kurum ve kuruluşlara geri ödenecek. Geri ödenen tutarlar genel bütçe kapsamındaki idareler için genel bütçeye, diğer idareler için ilgili kurum ve kuruluşların bütçesine gelir ve ödenek kaydedilmek üzere ilgili idareler tarafından kullanılacak.

Kamuoyuyla paylaşılacak

Fonun mali verileri, en geç 6 aylık dönemler itibarıyla kamuoyu ile paylaşılacak. Fon, kurumlar vergisinden muaf tutulacak ve elde ettiği gelirler dolayısıyla iktisadi işletme olarak kabul edilmeyecek. Ayrıca, fon damga vergisi, harçlar, veraset ve intikal vergisi, banka ve sigorta muameleleri vergisi gibi bazı vergi ve harçlardan muaf olacak.

Fona yapılan nakdi bağış ve yardımların tamamı, Kurumlar Vergisi Kanunu hükümleri çerçevesinde gelir veya kurumlar vergisi matrahının tespitinde indirim olarak kabul edilebilecek. Fonun çalışma usul ve esasları, kaynakları, giderleri ve kaynak aktarımlarına ilişkin detaylar Cumhurbaşkanı tarafından çıkarılacak yönetmelikle belirlenecek.

 

Exit mobile version