Ekonomi

Ailelere Sosyal ve Ekonomik Destek ödemesi yapılıyor: Başvurular e-Devlet üzerinden!

Devlet tarafından ihtiyaç sahibi ailelere çeşitli ödemeler yapılıyor. Bu ödemelerden biri de Sosyal ve Ekonomik Destek (SED) yardımı. Devlet ailelere çocuklarının temel ihtiyaçlarını karşılamaları için destek ödemesi yapıyor. Ödemelerden faydalanmak isteyenler ise başvurularını e-Devlet sistemi üzerinden gerçekleştirebiliyorlar.

Devlet çocuklarının temel ihtiyaçlarını karşılayamayan ve yaşamlarını en düşük seviyede yaşayan ailelere yardımda bulunuyor. Bu kapsamda SED ödemeleri yapılıyor. Ancak SED yardımından faydalanmak için bazı şartların sağlanması gerekiyor.

SED Başvuru şartları nelerdir?

Haklarında bakım tedbiri kararı verilerek sosyal hizmet kuruluşlarında bakılan ve desteklendikleri takdirde ailesi veya yakınları yanına verilebilecek çocuklar.

Ekonomik yoksunluk nedeniyle, desteklenmedikleri takdirde korunmaya muhtaç duruma düşecek olanlardan haklarında bakım tedbiri kararı alınmaksızın sosyal ve ekonomik destek hizmetinden yararlandırılarak ailesi veya yakınları tarafından bakılabilecek çocuklar.

Bakım tedbir kararlı iken yaş sınırlarını tamamlamaları nedeniyle, sosyal hizmet kuruluşlarından veya koruyucu aile yanından ayrılanlardan iş ve meslek edinme kursuna veya eğitimlerine devam eden veya bir iş ve meslek sahibi olamayıp desteklenmedikleri takdirde muhtaç duruma düşecek olan gençler.

Olağanüstü bir felaket, tabii afet, hastalık veya kaza geçirerek belirli bir süre kendisinin ve geçindirmekle yükümlü bulunduğu aile fertlerinin temel ihtiyaçlarını karşılayamayacak durumda olanlar ile hayati tehlike arz eden ve ameliyat gerektiren durumlarla karşılaşan veya vefat eden kişilerin çocukları.

Talepler, Sosyal ve Ekonomik Destek Hizmetleri Hakkında Yönetmelik kapsamında değerlendirilmekte ve inceleme sonucu uygun görülenler desteklenmektedir.

SED BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

SED başvurusu e -devlet üzerinden yapılabiliyor.

İl Müdürlüğü veya Sosyal Hizmet Merkezi Müdürlüklerine şahsen, dilekçeyle de gerçekleştirilebiliyor.
Dilekçe

T.C. Kimlik Numarası beyanı,

Gerektiğinde alınacak sağlık raporu, öğrenci belgesi

İş-kur ve meslek kurslarına başvurduğuna dair belgeler istenilir.

2021 SED ödeme miktarı nedir?

Eski Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, “2021 yılı itibarıyla SED tutarını arttırdık. Her bir çocuk için ödeme miktarı 1.161 TL’ye ulaştı. Bu kapsamda, Ocak ayında SED hizmetinden yararlanan 131 bin çocuğumuz için 149 milyon TL ödeme yaptık.” ifadelerini kullanmıştı.