Ekonomi

AK Parti’den emeklilere ek zam müjdesi! Zamlı maaşlar ne zaman yatacak?

Milyonlarca emeklinin merakla beklediği ek zam açıklaması geldi. AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın çalışmalarının devam ettiğini ve önümüzdeki hafta Cumhurbaşkanı Erdoğan’a sunulacağını söyledi.

Güler, “Etki analizleri, bütçemiz, bütçe imkanlarımız, oransal manada artış değerlendirilmesi yapılıyor. Önümüzdeki hafta sayın Cumhurbaşkanımıza tahmin ediyorum. Bizim de bir kanun hazırlığımız vardı. 7-8 maddelik bir paket. Ona çalışıyoruz, onun içerisinde tabi değerlendirilir. Önemli olan bütçe imkanlarında karşılamaktır. Sadece oranın belirlenmesi ve artışın ortaya çıkması değil bu bütçeyi de ortaya koymamız lazım. Şu anda çalışma ve sosyal güvenlik bakanlığımız çalışıyor. Bir ön görüşme yaptık. Sonra bizim kanun teklifine de koyarız. Belki üçüncü haftamızda bunu da netleştirmiş oluruz.” dedi.

En düşük emekli maaşı ne kadar olacak?

Sosyal Güvenlik Müşaviri Emin Yılmaz, emeklilere kademeli zam yapılabileceğini söyledi. Yılmaz, “Masadaki alternatiflerden birisi de kademeli bir zam. Kademeli zamda şu şekilde bir formül düşünülüyor. 7 bin 500 TL sınır olarak kabul edilip, 7 bin 500 TL’nin altında emekli maaşı alanlara refah payı ile birlikte yüzde 49.25 oranında zam verilmesi, 7 bin 500 TL üstünde maaş alanlar için ise refah payı ile birlikte yüzde 43,85 civarı bir zam öngörüsü var.” dedi.

Ek zam düzenlemesi ne zaman meclisten geçecek?

Meclis’in 16 Ocak’ta açılması ve emeklilerin 17 Ocak’ta maaş almaya başlaması nedeniyle ek zam ocak ayına yetişmeyecek. Muhtemel olarak Meclis süreci sonrası düzenleme Şubat ayında tamamlanacak ancak ek zammın ocak maaşlarına ilave fark şeklinde yansıtılacağı konuşuluyor.