DünyaGündemTeknoloji

Akaryakıt fiyatları insanları elektrikli araçlara yönlendirir mi?

Benzin ve motorine gelen son zamlardan sonra insanların birçoğu özel araçlarla seyahat etmek yerine toplu taşımaya yöneldi. Özel araçlarını kullanmaya devam edenler ise benzin ve motorine gelen zamlardan oldukça rahatsız. Zamlar, otomobil kullanıcılarını farklı arayışlara yönlendiriyor. Peki elektrikli araçlar yakıt masrafından kurtulmak isteyenler için bir çözüm olabilir mi?

İşte İzmir’deki güncel akaryakıt fiyatları:

  • Benzin fiyatı: 39,18 TL
  • Motorin fiyatı: 40,70 TL
  • LPG fiyatı: 17,33 TL

Elektrik enerjisiyle çalışan araçlar son dönemde tüm dünyanın gözdesi haline gelmiş bulunmakta. Özellikle sağladığı yakıt tasarrufu ve çevresel artıları düşünüldüğünde pek çok kullanıcı için cazip bir seçenek haline gelen elektrikli araçlar, otomobil endüstrisinde ciddi farklara yol açtı.

Petrolün tükenebilir kaynaklar arasında yer alıyor olması ve bir gün mutlaka tükeneceği gerçeği, üreticileri elektrikli araçlara iten en önemli etkenlerden olabilir. Bugün dünyada elektrikli araç modelleri gitgide kullanıcılar arasında yayılmaya başlamış olsa da, 200 yıl önce bu kadar başarılı olmamıştı.

Dünya’da popüler mi?

Uluslararası Enerji Ajansı’nın paylaştığı verilere göre; elektrikli araçların satışının daha da artması bekleniyor. Yayınlanan raporda en fazla elektrikli aracın Çin’de satın alındığı görülüyor. Tüm dünyada satışların 14 milyona ulaşacağı beklentisi var.

İlk deneme 200 yıl önce yapıldı

Elektrikli araç denice akla ilk gelen isimlerden olan Thomas Davenport, 1835 yılında ilk elektrikli aracı üretmeyi başarmıştı. Ancak dönemin koşulları düşünüldüğünde altyapı eksikliğinden kaynaklı proje istenilen başarıya ulaşamamıştı. Dünyanın bugün geldiği durumda, özellikle sanayi devrimi sonrasında hızla artan kirlilik kendisini küresel bir probleme dönüştürmüştür. İlerisi düşünülmeden yapılan hesapsız davranışlar yüzünden dünyanın başı şuan küresel çevre problemleriyle beladadır. İşte bu noktada araç üreticileri elektrikli araçların çözüm olabileceği kanaatini paylaşıyor.

Elektrikli araçlar piyasaya ne zaman sürüldü?

Gelişim süreci yüzyıllar alan elektrikli araçlar ilk kez piyasaya seri üretim şeklinde Japonya’da sürüldü. İlk kez 1997 yılında Toyota ürettiği Prius adlı hibrit modelini tanıttı. Araç o yıl tüm dünyada 50.000 adet sattı. 2000’li yıllara kadar farklı markalar elektrikli araçlar çıkarsa da kullanıcılar tarafından bugünkü kadar rağbet görmeyi başaramadılar. Elektrikli araçların piyasada yaygınlaşmasını sağlayan en önemli markalardan biri Tesla’ydı. Tesla 2006 yılında piyasaya sürdüğü elektrikli aracının tek şarjla 200 km yol yapabildiğini duyurdu. Böylelikle otomotiv piyasası ve kullanıcılarının elektrikli araçlarla ilgili önyargısı kırılmış oldu.

Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği’nin yayınladığı, Ocak- Ağustos 2023 araştırmasına göre, Türkiye’de elektrikli otomobil satışları 22.891 adetle sektörden %3,9 pay aldı.

Elektrikli araçların olumsuz yönleri neler?

Pek çok kullanıcı çevre dostu olması ve yakıttan tasarruf ettiği düşüncesiyle elektrikli otomobillere yönelse de durum tam anlamıyla öyle değil. Elektrikli araçlarla ilgili yaşanan en büyük sorun şarj etme istasyonlarının, akaryakıt istasyonları kadar sıklıkla bulunmaması. Ayrıca elektrikli araçlarda şarj sürelerinin de uzun olması kullanıcıları bu araçlardan soğutan özellikler arasında bulunuyor. Elektrikli araçların batarya ömrü ise daha ciddi bir problem olarak karşımıza çıkıyor. Genelde elektrikli araçlardaki batarya ömrünün 8-15 yıl arasında değiştiği varsayılırken, bu da kullanım ömrü açısından normal araçlardan daha geri planda kalmasına sebep oluyor.