Ekonomi

Akaryakıt için bir karar daha! Bu geceden itibaren geçerli olacak: Çifte indirim müjdesi

Brent petrol fiyatlarındaki dalgalanmalar ve döviz kurundaki değişimler, benzin ve motorin fiyatlarını da etkiliyor. Vatandaşlar, güncel akaryakıt fiyatlarını merak ediyor. 21 Şubat 2024 tarihi itibariyle benzine 76 kuruş, motorine ise 1,10 TL indirim geldi. Rafineri çıkış fiyatlarındaki bu değişiklikten dolayı indirimler 22 Şubat 2024 tarihinden itibaren geçerli olacak.

İstanbul’da Güncel Akaryakıt Fiyatları

Güncel akaryakıt pompa fiyatlarına göre İstanbul’da benzinin litresi ortalama 41,22 TL, motorinin ise litre fiyatı 43,10 TL’den satılıyor. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), bazı ülkelerin ham petrole yaptığı indirimlerin tüketiciye yansıtılmasını istedi. Güncellenen marj oranları ile birlikte benzin ve motorine 1 ile 1,5 TL düzeyinde indirim gelmesi bekleniyordu.

Akaryakıt Fiyatları Nasıl Hesaplanıyor?

Türkiye’de benzin ve motorin fiyatları, çeşitli unsurların bir araya gelmesiyle hesaplanıyor. Hesaplamada kullanılan temel unsurlar şunlardır:

Gümrüksüz Rafineri Fiyatı

ÖTV (Özel Tüketim Vergisi)

EPDK Payı

KDV (Katma Değer Vergisi)

Gümrüksüz Rafineri Fiyatı, Akdeniz-İtalyan piyasasındaki günlük CIF Akdeniz ürün fiyatları ve günlük Dolar kuru takip edilerek hesaplanıyor.