Akaryakıt yükselişte! 18 Mayıs akaryakıt fiyatları

Araç sahipleri, hafta sonu benzin ve motorin fiyatlarındaki değişiklikleri merak ediyor. İstanbul, Ankara ve İzmir'deki akaryakıt fiyatları güncellendi. İşte detaylar...

 

Akaryakıt Fiyatlarına Yeni Zam

Brent petrol fiyatlarının 84 dolara çıkmasıyla birlikte, akaryakıt fiyatlarına zam yapıldı. İstanbul’da benzinin litre fiyatı dün 42.67 TL iken, bugün 42.74 TL’ye yükseldi. Motorin ise dün 40,16 TL’den satılırken, bugün 40,23 TL’ye çıktı. Ankara ve İzmir’de de benzin ve motorin fiyatlarında artış görüldü.

İstanbul’da Akaryakıt Fiyatları

İstanbul Avrupa Yakası:

İstanbul Anadolu Yakası:

Ankara’da Akaryakıt Fiyatları

İzmir’de Akaryakıt Fiyatları

Akaryakıt Fiyatları Nasıl Belirleniyor?

Türkiye’de benzin ve motorin fiyatları, gümrüksüz rafineri fiyatına ÖTV ve EPDK payının eklenmesiyle hesaplanıyor. Rafineri satış fiyatı bulunurken, Akdeniz-İtalyan piyasasında yayınlanan günlük CIF Akdeniz ürün fiyatları ve günlük Dolar kuru dikkate alınıyor. Bu veriler ışığında, belirli bir fiyat değişim farkında gümrüksüz rafineri tavan satış fiyatı elde ediliyor.

Brent Petrol ve Dolar Kurunun Etkisi

Akaryakıt fiyatları, Brent petrol ve dolar kuru üzerinden fiyatlanıyor. Dolar kuru sabit kalsa bile, Brent petrol fiyatlarındaki değişiklikler doğrudan akaryakıt fiyatlarına yansıyor. Son günlerde Brent petrol fiyatlarının yükselmesi, akaryakıt fiyatlarında artışa neden oldu.

Akaryakıt Fiyatlarındaki Artışın Sebepleri

Benzin ve motorin fiyatlarındaki artış, küresel enerji piyasalarındaki dalgalanmalardan kaynaklanıyor. Brent petrol fiyatlarının 84 dolara çıkması, bu artışın ana sebebi olarak gösteriliyor. Ayrıca, dolar kurundaki hareketlilik de akaryakıt fiyatlarını etkiliyor.

Exit mobile version