EkonomiGündem

Akaryakıta yağan zamlar sektörü vurdu: Firmalar kontak kapatma noktasında!

Benzin 1 sene içinde yüzde 240, motorin ise yüzde 286 zamlanınca hem araç sahipleri hem de otobüs firmaları giderlerini karşılayamaz duruma geldi. Özellikle firmalar artık giderleri karşılayamadıkları için kontak kapatma noktasına geldi. Konuya yönelik açıklama, Otobüs İşletme Sahipleri Derneği’nden (OİSD) geldi.

Otobüs fiyatlarının artışı sebebiyle araçların yenilenemediğine dikkat çekilen açıklamada, “Bu da beraberinde tamir-bakım masraflarıyla birlikte yüksek yakıt sarfiyatına, ayrıca üstesinden gelinemeyecek oranlardaki KDV ödemelerine sebebiyet vermektedir. Sefer kısma, filo küçültme, personel azaltma, gider kısma gibi önlemler de artık fayda sağlamamaktadır” ifadeleri kullanıldı.

Firmaların talepleri ise şöyle oldu:

1-Ücret tarifelerinde tavan fiyat uygulaması kaldırılmalı.
2-Bilet satışlarından elde edilen KDV’nin oranı %8’e çekilmeli.
3-Akaryakıtta uygulanan ÖTV’de muafiyet sağlanmalı.
4-Sigorta primlerinde en az % 50 indirim yapılmalı.

YAKIT GİDERİ KARŞILANAMIYOR

OİSD Başkanı Ayhan Kara, bilet satışının yakıt giderini bile karşılamadığını belirterek, ayakta kalmalarının tek yolunun taleplerinin karşılanmasıyla mümkün olacağını belirtti. Kara, “Kaynak üretmeye çalışıyoruz ama bugünden itibaren bunu yapmamız mümkün değil. En az 150 milyon yolcu kapasitemiz var. Yüz binlerce kişi bu sektörden ekmek yiyor; otogarlar, yan sanayi; boyacısından muavinine kadar. Sektör çökerse enkazın altında çok şey kalır. Bu bir tehdit değil durum tespiti. Varlığımızı sürdürmek istiyoruz” dedi.