Akaryakıtta zam beklentisi: 17 Mayıs benzin, motorin ve LPG fiyatları!

Akaryakıt fiyatlarındaki dalgalanmalar, vatandaşları günlük fiyat takibine yönlendiriyor. Üst üste gelen zamların ardından yeni bir indirim haberi geldi. İşte 17 Mayıs 2024 itibariyle LPG, mazot ve benzin fiyatları...

Akaryakıt Fiyatlarında Dev Zam Beklentisi

Akaryakıt fiyatları, son zamlarla 40 lirayı aştı. En son benzin ve motorine indirim uygulanmıştı. Ancak, Brent Petrol fiyatlarındaki artış, benzin ve motorin fiyatlarına büyük zam beklentisini artırdı. Brent Petrol’ün yükselişinde, ABD’deki talep artışı ve ekonomik verilerin enflasyon endişelerini hafifletmesi etkili oldu.

Vatandaşın Cebi Yanıyor

Peş peşe gelen zamlar, vatandaşın bütçesini zorlamaya devam ediyor. Zamlar tüm ürünlerin fiyatlarını da etkiliyor. En son 10 gün önce benzine 1.37 TL, motorine ise 1.24 TL indirim yapılmıştı. Ancak petrol fiyatlarındaki artış, yeni zam beklentisini gündeme getirdi.

Güncel Akaryakıt Fiyatları (17 Mayıs 2024)

İstanbul

Avrupa Yakası

Anadolu Yakası

Ankara

İzmir

Akaryakıt Fiyatları Nasıl Hesaplanıyor?

Türkiye’de benzin ve motorin fiyatları şu şekilde hesaplanıyor:

  1. Gümrüksüz Rafineri Fiyatı: Akdeniz-İtalyan piyasasında yayınlanan günlük CIF Akdeniz ürün fiyatları ve günlük dolar kuru takip edilerek belirlenir.
  2. ÖTV ve EPDK Payı: Gümrüksüz rafineri fiyatına ÖTV ve EPDK payı eklenir.
  3. Rafineri Satış Fiyatı: KDV hariç rafineri satış fiyatı hesaplanır.

Brent Petrol Fiyatlarının Etkisi

Brent Petrol fiyatlarının yükselmesi, Türkiye’de akaryakıt fiyatlarını doğrudan etkiliyor. ABD’deki talep artışı ve olumlu ekonomik veriler, petrol fiyatlarının yükselmesine neden oldu. Bu da akaryakıt fiyatlarına yansıyarak, zam beklentisini artırdı.

Exit mobile version