AKP ve MHP ortak çalışmasıyla seçim kanunu teklifi hazırlandı: Kabul edilirse seçim barajı yüzde 7’ye düşecek
Türkiye 2023 seçimlerine hazırlanırken, AKP ve MHP, Seçim Kanunu teklifini Meclis’e sundu. Seçim barajını yüzde 7’ye düşürmeyi hedefleyen kanun teklifine ilişkin açıklamalarda bulunan AKP Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı, teklifin TBMM Başkanlığı’na sunulduğunu dile getirdi. Söz konusu kanun teklifine ve kanunun içerdiği maddelere ilişkin açıklamalarda bulunan Yazıcı’nın yanı sıra, MHP Hukuk ve Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız da açıklamalar yaptı. Söz konusu kanun teklifi kabul edilirse, seçim barajı yüzde 7 seviyesine düşürülecek ve seçimlere katılabilmek için Meclis’te grup kurmak da yeterli sayılmayacak.
AKP ve MHP Ortak İmzasıyla Kanun Teklifi Hazırlandı
Bir süredir Cumhur İttifakı’nın yürüttüğü Milletvekili Seçim Kanunu ve Siyasi Partiler Kanunu’nun yanı sıra, ilgili kanunlarda yapılması düşünülen değişikliklere ilişkin çalışmalar tamamlandı. Söz konusu çalışmalarda hazırlanan “Milletvekili Seçimi Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”, AKP Siyasi ve Hukuk İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı ile MHP Hukuk ve Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız tarafından TBMM Başkanlığı’na sunuldu.
Teklif TBMM Başkanlığı’na Sunuldu
Yazıcı yaptığı açıklamada ilgili kanunu TBMM Başkanlığı’na sunduklarını belirtti ve “15 maddelik yasa teklifi ile yüzde 10 olan seçim barajını yüzde 7 olarak teklif ediyor. Siyasi partilerin TBMM’de grup kurma şartını kaldırıyoruz” sözlerini dile getirdi. AKP ve MHP ortak imzasıyla verilen teklif kabul edilirse seçim barajı yüzde 7’ye çekilecek ve ayrıca seçimlere katılabilmek için Meclis’te grup kurmanın yanı sıra, örgütlenmenin de yeterli oranda yapılabilmesi gerekecek. Öte yandan teklif kabul edilirse, ittifakı oluşturan partilerin çıkaracakları milletvekili sayısı, seçim bölgesinde ittifak içinde elde edilen oy sayısı esas alınarak, “D’Hondt” uygulaması ile belirlenecek.
Belçikalı hukukçu ve matematikçi Victor D’Hont tarafından geliştirilen söz konusu uygulama, nispi temsil sistemidir. Bu uygulamada, belli bir seçim bölgesinde partilere çıkan oyların sayısı üzerinden yapılan bölme işlemleri ile partilerin çıkaracağı milletvekili sayıları belirlenir.