Gündem

AKP ve MHP ortak imzasıyla sunulan “seçim barajı” teklifi uluslararası medyada ses getirdi: Erdoğan’ın rakiplerini etkileyebilir

AKP ve MHP, dün TBMM Başkanlığı’na “seçim barajı” kanun teklifini getirmişti. Türkiye’de seçimlerin ve Meclis’te yer alacak olan milletvekillerinin durumunu yakından ilgilendiren bu teklif, küresel basında da geniş yankı buldu. İngiliz medyasının en önemli gazetelerinden biri olan Financial Times, söz konusu teklifi değerlendirdi ve gazetede yer alan analizde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın rakiplerini etkileyebileceği belirtildi. Uluslararası medyada ses getiren teklif sonrasında Financial Times “Beklenmeyen seçim reformları” tanımını kullandı. AKP ve MHP ortak imzası ile dün TBMM Başkanlığı’na “Milletvekili Seçimi Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” sunulmuştu.

“Reformlar Erdoğan’ın Rakiplerini Etkileyebilir”

AKP ve MHP ortak imzası ile Meclis’e sunulan teklif, uluslararası medyada geniş yankı uyandırdı. İngiliz medyasının en ünlü gazetelerinden Financial Times, söz konusu kanun teklifini “Beklenmeyen seçim reformları Erdoğan’ın rakiplerini etkileyebilir” başlığı ile duyurdu. Gazete, bu teklifin seçim sistemini değiştirebileceğini ve AK Partili Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın elini güçlendirebileceğini yazdı. Gazetede konuya ilişkin yer verilen analizde “Türkiye’de iktidardaki ittifak, seçim kanununu değiştirmek için bir plan yaparak muhalefetin parlamentoda Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın partisinden kontrolü almasını engellemeyi amaçlıyor” ifadeleri yer aldı.

“Seçim Yakın Sonuçlanırsa Değişiklik Erdoğan’ın Lehine Olur”

Financial Times’ta söz konusu kanun teklifine ilişkin yer alan yorumlarda ayrıca “2002’de iktidara gelen Erdoğan’ın oy oranı son yıllarda ekonomik krizlerle birlikte azalıyor. 2018’de ülkedeki sistemi değiştirerek daha çok gücü elinde tutan Erdoğan’ın yine de hükümetin yıllık bütçesi gibi birçok kararının parlamentodan geçmesi bekleniyor” ifadeleri yer aldı. Kanun teklifini değerlendiren ve gazeteye konuşan uzman isimler, seçimin birbirine yakın puanlarda sonuçlanması durumunda, bu kanunun Erdoğan’ın lehine olabileceğini ifade etti. Gazete ayrıca “İktidar bloğu parlamentoda çoğunluğa sahip olduğu için bu yasanın geçmesi muhtemel” yorumunda bulundu.