Gündem

Alaska’yı geri isteyen Rus milletvekiline yanıt geldi: Becerebilirseniz iyi şanslar!

Rusya’nın Ukrayna’nı işgal girişiminde 22. gün de geride kalırken, Rusya çeşitli siyasi ve ekonomik yaptırımlar ile yalnızlaştırılmaya çalışılıyor. Rusya’ya yönelik alınan yaptırım kararları artmaya devam ederken, Rusya’dan da söz konusu yaptırımlara karşı alternatifler ve karşı yaptırım fikirleri gelmeye devam ediyor. Başta ABD ve AB ülkeleri olmak üzere birçok ülke Rusya’ya karşı yaptırım kararı almıştı. Öte yandan ülkelerin aldığı bu yaptırım kararlarını şirketlerin ve organizasyonların aldığı yaptırım kararları da takip etti. Rusya’ya yönelik sert yaptırım kararları alan ABD’ye karşı bir Rus milletvekilinden ilginç bir teklif geldi. Milletvekili, ABD’ye bağlı Alaska eyaletinin geri alınması gerektiğini söyledi ancak aldığı yanıt “İyi şanslar” oldu.

Rus Milletvekilinin Açıklamaları

Pazar akşamı Rus televizyonunda bir programa katılan Duma üyesi Rus Milletvekili Oleg Matveychev, gelen yaptırım kararları sonrasında Rusya’nın ABD’ye verdiği toprakları geri almayı düşünmesi gerektiğini dile getirmişti. Ukrayna’nın işgali sonrası gelen yaptırımlar ve savaş nedeniyle oluşan kayıpların telafisi için çözüm bulunması gerektiğini belirten milletvekili, bu konuda bazı savaş tazminatlarının gündeme getirilebileceğini vurguladı. Oleg Matveychev açıklamasında “Rus İmparatorluğu, Sovyetler Birliği ve şu anki Rusya’ya ait ve ABD tarafından el konulan varlıklar iade edilmeli” dedi.

“Yüz Binlerce Eli Silahlı Alaskalı Var, İyi Şanslar”

Rus milletvekili bu sözleri dile getirdikten sonra kendisine, bu varlıklar arasında Alaska ve Kaliforniya’daki eski Rus yerleşkesi Fort Ross’un da dahil olup olmadığı soruldu. Milletvekili bu soruya, bu topraklar ve Antarktika’nın da kafasından geçtiği yanıtını verdi. Rus milletvekilinin söz konusu açıklamaları sonrasında, 2018 yılında Alaska Valisi seçilen Cumhuriyetçi Mike Dunleavy de sosyal medyadan yaptığı paylaşımda “Becerebilirseniz iyi şanslar! Elbette bizim de söyleyeceklerimiz olur. Bu konuda farklı düşünen yüz binlerce silahlı Alaskalı ve ordu mensubumuz var” dedi.

ABD, 1867’de Rusya İmparatorluğu’na bağlı olan Alaska topraklarını 7,2 milyon dolar karşılığında satın almıştı. Kaliforniya’daki eski Rus yerleşkesi ise 1841’de özel bir alıcı tarafından satın alınmıştı.