Alım gücünün düşmesi ile birlikte tüketiciler marketlerde özel markalara yönelmeye başladı
Türkiye’de enflasyon, TÜİK verilerine göre Şubat ayında %54,44 seviyesine yükseldi. Artan enflasyon ve düşen alım gücü ile birlikte akaryakıttan enerji fiyatlarına, temel gıdadan market ürünlerine kadar neredeyse her kaleme de zamlar yansıdı. Gelen zamlarla birlikte artan market ürün fiyatları sonrası, tüketicilerin de alternatif ürün arayışlarında “özel marka” ürünlere yöneldiği tespit edildi. Sektör temsilcileri tarafından yapılan değerlendirmelerde, tüketicilerin artan fiyatlar karşısında alternatif ürün arayışında oldukları ve alışverişlerde “fiyat – fayda” dengesini gözettikleri ifade edildi.
Tüketiciler Alternatif Ürün Arayışında
Türkiye’de son dönemlerde üst üste fiyat artışları yaşandı. Rusya – Ukrayna savaşının başlaması ve halihazırda 20 yılın zirvesinde olan enflasyonun güncellenmesi, market raflarına da hızla yansıdı. Düşen alım gücünde market raflarında ürün fiyatları artış gösterdikçe, tüketicilerin de alternatif ürün arayışları başladı. Elde edilen bilgilerde, tüketicilerin alım gücü düşerken “özel marka” arayışına girdikleri ve alışverişlerde “fiyat – fayda” dengesini gözettikleri tespit etildi. Bloomberg HT’nin haberine göre tüketiciler artan fiyatlar karşısında daha düşük fiyatlı ürünlere yöneliyor ve bu da alışveriş sepetlerinde özel markalı ya da marketlere özel üretilmiş ürünlerin ağırlığının artmasına yol açıyor. Habere göre tüketiciler aynı ürünün daha ucuzunu alırken, marketler de artış gösteren bu talebi karşılamaya çalışıyor.
“Bu Yönelim Son Derece Doğal Değerlendirilmeli”
Konuya ilişkin olarak açıklamalarda bulunan Gıda Perakendecileri Derneği (GPD) Başkanı Galip Aykaç, söz konusu açıklamasında “Fiyat artışlarının yaşandığı dönemlerde tüketicinin private label (özel marka) ürünlerden yana tercihlerini kullanmaları son derece doğal bir alışkanlık olarak değerlendirilmelidir. Alım gücünün düştüğü, temel ihtiyaçların karşılanmasının daha önem kazandığı bu dönemlerde, tüketici doğal olarak fiyat – fayda dengesini gözetmekte, alışveriş tercihlerini bu yönde şekillendirmektedir” dedi. Aykaç ayrıca artan lojistik masrafları ile birlikte bu tür ürünlerin çok önemli olduğunun hatırlanması gerektiğini de belirtti.