Gündem

Alkollü içki ve sigaraya teminat zammı geliyor

Alkol ve sigara üretimi ile ticaretiyle ilgili vergi yükümlülüklerinin ardından, içki ve sigaraya ek bir maliyet getirecek olan teminat zorunluluğu geliyor. Maliyetlerin artması nedeniyle içki ve sigaraya ilave zammın kaçınılmaz olduğu ifade ediliyor.

Hükümetin, içki ve sigara üreticilerine yönelik getirmeyi planladığı yeni düzenleme, teminat zorunluluğunu içeriyor. Yıllık olarak değerleme oranında otomatik zamlanacak olan teminatlar, geçiş süreci uygulanmadan 1 Ocak 2024’te zorunlu hale gelecek ve en geç 60 gün içinde ödenmesi gerekecek. Bu taslağın özellikle küçük işletmeleri ve üzüm üreten çiftçileri olumsuz etkilemesi bekleniyor.

En az 5 milyon

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan taslağa göre, sigara üretimi veya ithalatı yapan firmalar 50 milyon TL, makaron üreticileri 40 milyon TL, sigara kağıdı ve filtre üreticileri her biri için 5 milyon TL teminat ödemek zorunda kalacak. Ayrıca, nargile, puro, pipo ve diğer tüm ürünler de ek maliyetle karşılaşacak. Fermante alkollü içecekler için 5 ila 50 milyon TL arasında değişen teminatlar yatırılırken, distile alkollü içkiler için kapasite farkı gözetilmeksizin 50 milyon TL teminat gerekecek. Sektöre danışılmadan hazırlanan bu düzenlemenin özellikle şarap ihracatı ve gastronomi turizmini olumsuz etkilemesi bekleniyor.