Alman aşısı mı Çin aşısı mı daha iyi? Biontech mi Sinovac mı daha etkili?

Türkiye’de corona virüsüne karşı aşılama çalışmaları devam ediyor. Ancak birçok vatandaş hangi aşıyı vurulması gerektiği konusunda kararsız. Bu nedenle internet sayfalarında sıklıkla, “Biontech aşısı mı Sinovac aşısı mı daha iyi?” sorusunun cevabı araştırılıyor. Uzmanlar tarafından her iki aşıya dair değerlendirmeler yapıldı.

Son günlerde en çok merak edilen konulardan birisi de hangi aşının olunması gerektiği. Aşı randevusu alacak olan vatandaşlar, Biontech mi Sinovac mı aşısını olması gerektiğini merak ediyor.

Konuyla ilgili olarak bilgilendirmelerde bulunan İstanbul Sancaktepe Şehit Prof. Dr. İlhan Varank Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Nurettin Yiyit “’Şu an bulabildiğimiz aşıyı yapma aşamasındayız. Sinovac aşısı şu an yarıyor. Yatan hasta yaş ortalaması 60’ın üzerindeyken bu yaş ortalaması düştü. Yan etkiler konusunda elimizde bilimsel veri yok, bilgiler ve öngörülerden ibaret.’ dedi. BioNTech aşısının farkları konusunda ise Yiyit, ‘Her şeyi farklı, mekanizmasından tutun da uygulama şekli, saklama koşullarına kadar. Sinovac 2-8 derecelik dolaplarda, tekli olarak muhafaza ediliyor. Biontech uzun süre saklanacaksa -70 gibi soğukluk istiyor.” açıklamasını yaptı.

Biontech aşısının koruyuculuk oranı yüzde 10 daha fazla

Öte yandan Sinovac aşısında kişiler koronavirüse yakalansa bile hafif atlattıklarını tespit ettiklerini bildiren Doç. Dr. Ümit Savaşçı, “Çünkü aşıların gerçekten koruyuculuğu ve hastaneye yatış oranlarını ciddi oranda azaltması söz konusu. İkinci olay, eğer kişi bağışıklık istemini baskılayacak ilaç kullanıyorsa, kemoterapi alıyordur, kanser tedavisi görüyordur veya daha önceden ağır bir nörolojik hastalık geçirmişse bu durumda inaktif aşı biraz daha güvenilir gibi duruyor. İlk tercihi inaktif aşı olan Sinovac aşısı olsun, Biontech aşısı ikinci tercihi olsun. Ama genç, sağlıklı hiçbir hastalığı yoksa, kronik hastalığı var; ama bu saydığım hastalıklar değilse o zaman Biontech aşısının koruyuculuk oranı Sinovac aşısına göre yüzde 10 daha fazla. Ama koruyuculuk oranı Biontech aşısının daha yüksek, miktar olarak düşük olduğu için ulaşılabilirliği sıkıntı olabilir. Koruyuculuk oranlarımız genel olarak yüksek. Ben de Biontech aşısı gönüllüsüydüm, aylardır takiplerine devam ediyoruz, bir yan etki görülmedi. Bu aşılar bütün testleri yapılarak halkımıza uygulandığı için gönül rahatlığı ile hangi aşıyı yaptırmak istiyorlarsa onu yaptırabilirler” dedi.

Aşı açıklamalarında bulunan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ise Türkiye’de kullanılmak üzere şuanda Biontech ve Sinovac aşısı olarak 6 milyon doz aşımız bulunduğunu ifade etti.

Exit mobile version