Ekonomi

Alman medyası Rusya-Ukrayna savaşındaki 5 olası senaryoyu paylaştı: Senaryodaki Erdoğan detayı dikkat çekti

Rusya’nın Ukrayna’yı işgal harekatında birinci ay geride kalırken, Alman medyasında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in önündeki 5 olası senaryoya yer verildi. Söz konusu senaryolarda Cumhurbaşkanı Erdoğan detayı ise dikkatleri çekti. Alman Bild gazetesinde “Putin’in Ukrayna’daki kanlı savaşı böyle bitebilir” başlıklı 5 senaryoya yer verilen haberde, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a da ayrıca değinildi.

Alman Medyasında Savaşa İlişkin 5 Senaryo

Almanya’nın en çok okunan gazetelerinden Bild, Rusya – Ukrayna savaşının gidişatına ilişkin senaryolara yer verdi. “Putin’in Ukrayna’daki kanlı savaşı böyle bitebilir” başlıklı haberde ilk senaryo “felaket senaryosu” olarak adlandırıldı. Bu senaryoda Kremlin’in hayallerinin gerçek olabileceği, Kiev meydanında Rus bayrağının dalgalanabileceği, Ukraynalı üst düzey yöneticilerinin de kamplara gönderilebileceği belirtildi. Ukrayna’da baskıcı ve Putin’e bağlı bir rejim oluşabileceği ifade edilirken, Baltık ülkelerine de yeni bir tehdit oluşabileceği ifade edildi. Haberde bu senaryo için “Neyse ki imkansız” yorumu da yapıldı.

Senaryoda “Erdoğan” Detayı

Haberde ikinci senaryoda ise Putin’in asla yenilgiyi kabul etmeyebileceği, Putin’in imajını korumak için Donbas bölgesini ele geçirerek savaşı bırakabileceği belirtildi. Erdoğan’a da yer verilen bu kısımda “Putin Mariupol’ü ele geçirirse askerlerine eve ‘zaferle’ dönme fırsatı sağlayabilir” ifadelerine yer verildi. Ayrıca haberde “Bu uygun. Kendisini Rusya ve Ukrayna arasında arabulucu olarak konumlandıran Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cuma günü Putin’in ateşkes yapmasını istemişti. Erdoğan Putin’e ‘Artık barış için atılacak adımların mimarı sen olmalısın demeliyiz’ demiş ve ‘Onurlu bir çıkış yap’ ifadesini kullanmıştı” değerlendirmeleri yer aldı.

Haberde Yer Alan Diğer Senaryolar

Haberde yer verilen üçüncü senaryoda, Rusya ordusunun daha fazla ilerleyemem ve Putin’in yenilme ihtimaline değinildi. Bu olasılık için “Çok duygusal ama imkansız değil” yorumu yapıldı. Haberde dördüncü senaryoda ise Putin’in savaşı kazanamayacağını anlayarak müzakere masasına oturmayı kabul edebileceği ihtimaline yer verildi. Ayrıca bu olası senaryoda, Ukrayna’da bir referanduma gidilebileceği yorumu da yapıldı. Haberde en kötü senaryo olarak açıklanan 5. senaryoda ise savaşın bitmemesi ihtimali ele alındı. Bu senaryoda ise haberde “Eğer Putin bütün uyarılara ve çağrılara rağmen savaşa devam ederse, Rusya ikinci bir Afganistan ile karşılaşır” yorumu yer aldı.