Almanya ‘nitelikli göç yasası’ ile 64 sektörde işçi alımı yapacak

Almanya, 1 Kasım’da yürürlüğe giren nitelikli göç yasası ile Türk vatandaşlarına kapılarını açmış durumda. Yasa, nitelikli eleman sayısını artırma ve bazı meslek alanlarında yaşanan personel eksikliğini giderme amacı taşıyor. 1 Kasım itibariyle yürürlüğe giren yasa ile birlikte Mavi Kart alarak Almanya’ya gelme şartları daha da kolaylaştırılmış durumda.

Bu yeni yasaya göre, yıllık brüt maaşı 39,682 Euro olan kişilere hemen Mavi Kart veriliyor. Ayrıca Almanya’ya gelebilecek nitelikli personelin meslek grupları da genişletildi. Matematik, doğa bilimleri, mühendislik, tıp gibi alanlardaki uzmanlar yanı sıra, diğer birçok meslek grubundan kişiler de Almanya’ya iş bulup gelme fırsatına sahip olacak.

Almanya’nın ihtiyaç duyduğu uzmanlık alanları

Genel olarak alınacak sektörler

Mühendislik alanında uzmanlar

Mimarlar ve tasarımcılar

Sağlık alanında aranan uzmanlar

Eğitim sektörü

Almanya, mühendislik, bilgisayar uzmanlığı ve sağlık alanındaki uzmanlara özellikle ihtiyaç duyuyor. Yeni yasa ile nitelikli kişilere iş bulma ve Almanya’ya gelme fırsatları kolaylaştırılmış olsa da bazı dil ve yaş sınırlamaları bulunuyor. 2024 yılında ise bu şartların daha da iyileştirilmesi planlanmış durumda.

Almanya’da kalma şartları

Bu alandaki uzmanlar, ilk olarak bu alandaki uzmanlığı belgelemeli ve en azından A 2 düzeyinde Almanca bilgisine sahip olmalı.

Mühendislik ve IT-Bilgisayar uzmanlığında, şirketler arası gelişlerde İngilizce de yetebilecek. Teklif edilen yaş sınırı 45. Ama bunun üzerinde de ihtiyaç varsa, alınabilecek.

Almanya’da 12 ay Mavi Kart’la çalışan kişi, daha sonra oturma izni alabilecek. AB üyesi ülkelerde 90 gün Mavi Kart’la çalışan kişi, Almanya’ya gelebilecek ve 12 aylık çalışmadan sonra bağımsız oturma izni alabilecek.

Turist vizesi ile gelmiş olanlar, iş başvurusunda bulunabilecek. İşe kabul edilir ve sözleşme imzalarsa, ülkede iş vizesi ile kalabilecek.

Bunlar, daha sonra ailelerini de kolayca yanlarına alabilecekler.

Mart 2024’te ne değişecek?

Nitelikli personelin durumu Mart 2024’ten sonra daha da iyileşecek. Tüm şartlar yerine getirilmişse, kısa sürede ülkede oturma iznine hak kazanılacak. Çalışılan alanlardaki meslek sınırlaması kaldırılacak ve isteyen, istediği işte çalışabilecek. Dil şartı yumuşatılacak.

En önemlisi de, AB dışından TIR ya da başka türlü iş makineleri sürücüleri, kolay vize alacak. Almanya’da bu işi yapabilecek. Bunlar için gereken sınavlar kalkacak ve dil testi de olmayacak.

Deneme süresinde tüm uzmanlar için haftalık çalışma imkanı 20 saate kadar çıkabilecek. Denklik bildirimi için uğraşılmasına gerek kalmayacak. İş sözleşmesine ek olarak, en az iki yıllık eğitim veya üniversite diploması yetecek. Bunların gelinin ülke tarafından tanınması yetecek.

Örneğin birçok meslek grubu için, Alman Ticaret Odası’ndan alınan “tanıma belgesi” yetecek. Oturma izinleri öncelikle bir yıl verilecek. Sonra üç yıla kadar uzatılacak. Ardından da sınırsız oturum verilebilecek. Sürekli oturum için Almanca bilgisinin kanıtlanması gerekecek.

Bilgisayar uzmanları için mesleki veya üniversite diploması şart olmayacak. Dil şartı da aranmayacak ama bilgilerini ispatlamaları gerekecek. Hemşireler için özel uyum kursları veya dersler olacak. Hemşireler, bu alanda uzmanlıklarını kanıtlamak zorunda.

Öğrenci ve stajyerlerin istihdamı

Almanya’ya eğitime gelmiş Türk öğrencilerin iş piyasasına katılma imkanları genişletilecek. Daha önce yılda 120 tam veya 240 yarım gün olan çalışma üst koşulu, 140 tam veya 280 yarım gün oluyor.

Öğrenci, işyerinde haftada 20 saat çalışabilecek. Maaş miktarında üst sınır olmayacak. Bunlara burs olanakları sağlanacak. Alman üniversitelerinde kalabilmeleri için imkanlar artırılacak. Üniversite ve meslek eğitimi yeri arayan öğrencilerde yaş sınırı 25 idi. Bu 35 olacak ve dil şartı da yumuşatılacak.

Haziran 2024’te ne değişecek?

Bu tarihten sonra Şans Kartı sistemi devreye girecek. ABD, Kanada, Avustralya modeli başlayacak. Üniversite diploması, meslek diploması ya da uzmanlık belgesi, ilgili eyalette daha kolay tanınacak.

Bunu önceden Türkiye’de hazırlamak yeterli olacak. Denklik değil, tanıma sistemi uygulanacak. Almanya ile bağlantı, dil bilme, uzmanlık, yaş gibi kriterler ile 10 puan üzerinden en az 6 puan yeterli olacak.

İşveren gerekli seyahat masraflarını karşılayacak, gelenler iş sözleşmeli olacak, emeklilik hakları ve sendika üyelikleri olacak. Batı Balkan ülkelerinden gelenler iş piyasasına daha rahat ve kolay adapte edilecek.

 

Exit mobile version