Almanya Üretimde Düşüşe Geçti! Enflasyon Çanları Çalmaya Başladı

Son dönemde yaşanan salgından dolayı yaşlı nüfusa sahip Almanya büyük kayıplar verirken bir yandan da ekonomik anlamda zor günler yaşamaktaydı. Son dönemde ki Rusya- Ukrayna savaşından kaynaklanan yeni sorunlardan dolayı üretimde gecikmeler ve düşüşler yaşamakta. Rusya’dan alınan petrol ve gaz ithalatında sorunlar yaşayan Almanya bundan kaynaklanan enerji fiyatlarında ki yükseliş ve tedarik zincirinde ki sorunlardan dolayı zor günler yaşıyor.

Fabrika Üretiminde Düşüş

Almanya fabrika üretimin de yüzde 2.2 düşüş gerçekleşti. Uzmanların görüşü 0.3 oranında bir düşüş olacağına dairdi ancak yapılan son açıklamalarda bu oranın yüzde 2.2 olması dikkatleri çekti. Almaya uzun yıllardır süren üretim yükselişinin bu yıl düşüşe geçmesi hükümetin alarm vermesine sebep oldu.

1990’dan Sonraki En Yüksek Enflasyon Oranı

Almanya’da mart ayında açıklanan yüzde 7.6’lık oranda ki enflasyon ülkenin 1990’lı yıllardan bu güne en yüksek seviyeye çıktı. Küresel anlamda yaşanan ekonomik sorunların Almanya’yı da etkilediği açık bir şekilde gözükmekte. Almanya Başbakanı Olaf Scholz’un yaptığı açıklama ile yıllık büyümenin yüzde 4.6’ dan yüzde 1.8’e düşürüldüğünü belirtti. Rusya ile yaşanan sorunlardan dolayı ilk 6 ay içerisinde planlanan yıllık büyümenin olamayabileceğini de belirten Başbakan ekonomik olarak duraklama yaşanabileceğini de sözlerine ekledi.

Ünlü Şirketlerin Kar Oranlarının Düşme İhtimali

Ülke genelinde özellikle enerji konusunda yaşanan sıkıntılardan kaynaklanan fahiş fiyat artırımlarına halk ve ünlü şirketler tarafından tepki gösterilmekte. Maliyetlerin artmasından kaynaklanan birçok alman üretici firması kar oranlarının düşeceğini ve büyüme oranları beklentilerinin düşürüldüğünü belirttiler. Bu şirketler arasında araba üretiminde ileri gelen markalardan olan BMW firması da bulunmakta. BASF, ThyssenKrupp’un gibi şirketlerde karlılık oranlarının düşeceğine dair açıklamada bulundu.

Exit mobile version