Gündem

Almanya’da “Rusya’ya verilen destek” anlamı taşıyan “Z” sembolünün kullanımı suç sayılacak

Rusya’nın 24 Şubat tarihinde başlattığı savaşla birlikte Rus askeri birlikleri Ukrayna topraklarında ilerlemeye başladı. Ukrayna’da kentler bombalanmaya devam ederken, siviller ve askerler de hayatlarını kaybetti. Kanlı savaş sürerken dünyadan Ukrayna’ya yardım ve bağışlar gönderildi ancak Rusya da bu savaşta destekçi topladı. Bununla birlikte Ukrayna’da ilerleyen Rus tanklarına çizilen “Z” sembolü, kısa bir süre içinde Rus destekçilerinin propaganda aracına dönüştü. Rus yanlıları tarafından kullanılmaya başlayan bu sembol, tankların ve zırhlı araçların üzerinden çıkarak günlük hayata yansımaya başladı ve “savaş destekçisi” bir sembol haline geldi. Almanya’da ise bu sembolün kullanımı suç olarak kabul edildi.

Rus Destekçileri Sembolü Kullanmaya Başladı

Rus tanklarının ve zırhlı araçlarının Ukrayna topraklarında ilerlerken üzerlerinde “Z” sembolünün olması dikkatleri çekmişti. Kısa bir süre içinde zırhlı araçlar üzerinde yer alan bu harf, günlük hayata da karışmaya başladı. Her ne kadar Ukrayna dünyanın desteğini arkasına alsa da bu savaşta Rusya da destek gördü ve dünyanın birçok noktasında savaş yanlısı ve Rus destekçisi ortaya çıktı. Bununla birlikte savaş destekçileri, Rus tankları üzerinde görülen “Z” sembolünü kullanmaya başladı. Almanya, kullanımı yaygınlaşmaya başlayan bu sembole karşı önlem aldı ve Almanya İçişleri Bakanlığı konuya ilişkin açıklamada bulundu. Bakanlık, sembolü kullanmanın suç sayılacağını ve kullananlarının da yargılanabileceğini açıkladı.

“Z Harfi Elbette Yasak Değil”

Federal hükümetin İçişleri Bakanlığı Sözcüsü tarafından gazetecilere verilen demeçte, Bavyera ve Aşağı Saksonya’nın bu tür eylemleri cezalandıracakları belirtildi. Ayrıca benzer uygulamaların ülke genelinde de yapılacağı ve Rusya’nın saldırganlığını desteklemek amacıyla kullanılan sembolün araştırılacağı ifade edildi. Sözcü verdiği demeçte “Z harfi elbette yasak değil. Ancak münferit durumlarda kullanımı, Rusya’nın saldırganlığını destekleme anlamına gelebilir. Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik işgali bir suç eylemidir ve bu saldırganlığı alenen onaylayan kişinin kendisi de kovuşturmaya tabi tutulabilir” dedi.