Almanya’da sığınmacıların iş bulma şansı artıyor: Yeni yasa tasarısı kabul edildi

Almanya İçişleri Bakanlığı, sığınmacıların istihdam edilmelerini kolaylaştırmayı amaçlayan bir yasa tasarısını Bakanlar Kurulu’nda onayladı.

Almanya İçişleri Bakanı Nancy Faeser, Berlin’de yaptığı açıklamada, Bakanlar Kurulu’nda önemli bir yasa tasarısının kabul edildiğini duyurdu. Faeser, tasarıyla iltica başvurusu yapan ve “müsamaha belgesi” (Duldung) ile ülkede yaşayan kişilerin iş piyasasına daha erken ve kolay erişim sağlanmasını hedeflediklerini belirtti.

Kimliklerini açıklamayanlara sığınma yok

Bakan Faeser, “Almanya’da yaşayan insanların potansiyelini ve yeteneklerini en iyi şekilde kullanmak istiyoruz. Bu nedenle bu kişilerin iş hayatına mümkün olan en kısa sürede katılmalarını sağlamak istiyoruz” dedi.

Düzenlemenin Almanya’da kalma olasılığı olan kişileri hedeflediğini belirten Faeser, kimliklerini açıklamayı reddeden sığınmacıların bu düzenlemeden yararlanamayacaklarını açıkladı.

Çalışma izni 6 aya düşürüldü

Tasarıya göre, ilk kabul merkezlerinde bulunan sığınmacılara en geç 6 ay sonra, “müsamaha belgesi” ile ülkede bulunanlara ise genel olarak çalışma izni verilecek. Hızla sınır dışı edilmesi gereken kişiler bu düzenleme kapsamı dışında tutulacak.

Çalışma saatleri düştü

Düzenleme, daha fazla kişinin istihdam edilmesini teşvik etmek amacıyla haftalık çalışma süresinin 36 saatten 20 saate düşürülmesini içeriyor. Ancak bu düzenlemeden yararlanmak isteyenlerin Almanca konuşmaları, aşırı örgütlerle bağlantılı olmamaları ve suç işlememiş olmaları gerekiyor.

İnsan kaçakçılarına geçit yok

Ayrıca, insan kaçakçılığı suçlarına yönelik cezalar da sertleştirilecek. Kaçakçıların gelecekte müebbet hapis veya 10 ila 15 yıl hapis cezasına çarptırılması öngörülüyor. Polis kontrol noktalarından kaçma gibi suçlara ise 1 ila 15 yıl hapis cezası getirilecek. Polis ve savcılara kaçakçılık suçlarını aydınlatmak için telekomünikasyon yoluyla iletişimi dinleme yetkisi verilecek.

Yasa tasarısı, Federal Meclis’e (Bundestag) gönderilecek.

 

Exit mobile version