Ekonomi

Altın birikimi yapanlar dikkat! Altına operasyon yapılacak, piyasaların yönü tersine dönecek

Altın gündemi son günlerde oldukça hareketli bir şekilde dikkatleri üzerine çekiyor. Piyasada yaşanan yükselişler ve düşüşler, satın alırken dikkat edilmesi gerekenler gibi birçok farklı konu gündemin başında yer alıyor. Altın birikimi yapanlara Cevdet Yılmaz’dan uyarı geldi.

Yatırım yapmak için altını tercih edenlerin dikkat etmesi konular bulunuyor. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz yaptığı açıklamalarda altın için önemli konulara değindi. Borsa genelinde riskli görülen araçlar ve altın yatırımcıları açıklamaların hedefinde.

Altın Piyasasında Neler Oluyor?

Yastık altı yatırımcıları için altın son dönemlerde oldukça sevindirici haberler getiriyor. Yılmaz yaptığı açıklamalarda altın stoğunun 4.670 ton ve 300 milyar Dolar değerine sahip olduğunu belirtti. İthalatın Haziran ve Ekim ayları arasında 2,8 milyar Dolar azaldığını da ekledi. Cumhurbaşkanı Yardımcısı açıklamalarına altına yoğunluk gösterilmesi gerektiğini de söylerken; altın üretiminin arttırılması ve madenciliğin geliştirilmesi gerektiğini belirtti.

Altın üretiminin ülkeye katkısı olacağı sözlerine vurgu yapılırken; döviz evinde bulunan ABD, Avrupa için sıfır faizli kredinin açıldığını söyledi. Altın hesaplarında 650 bin TL’ye kadar devlet güvencesinin sunulduğu belirtildi. Altın saklama maliyetlerini ortadan kaldırarak çok daha güvenli bir ortamda altınlar muhafaza edilebilir. Yastık altı yatırım vatandaşlar arasında yaygın olsa da güvenli bir seçenek değildir, banka gibi seçenekleri değerlendirmekten kaçınanlar altın hesabını güvenli bir şekilde seçebilir.

Altın İçin Yeni Dönem

Devletin himayesinde bulunan altınlar ekonominin güçlenmesine katkıda bulunur. Cevdet Yılmaz sözlerinde yastık altı birikimden vazgeçilmesi gerektiğini sık şekilde dile getirdi. Yakın zamanda geliştirilen sistem sayesinde altınların yastık altından çıkıp güvenli ortamlara taşınabileceğini belirtti. Onaydan geçen sistem uygulamaları hayata geçirilmeye başlanmıştır. Çalışmalar devam etse de vatandaşların altın birikimleri için yastık altından vazgeçmesi gerektiği belirtildi.

Bankalar aracılığı ile altın birikimi yapan vatandaşlar özellikle altınlarını geri almak istedikleri zamanlarda zorluklar ile karşılaşıyordu. Yaşanılan mağduriyetleri ortadan kaldırmak amacı ile Cevdet Yılmaz çeşitli çalışmaların başlatıldığını söyledi. Bankaların fiziki altın teslimlerini kolay bir şekilde gerçekleştirebilmek için planlanan çalışmalar önümüzdeki dönemlerde hız kazanacak.